• Imprimeix

Diàspores i rituals, el nou llibre de Temes d'Etnologia de Catalunya

Es publica un nou volum de la col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya que analitza el cicle festiu musulmà de les comunitats presents a Catalunya en un context minoritari i de diàspora.

30/06/2017 09:06
Diàspores i rituals

Les comunitats musulmanes presents a Catalunya desenvolupen ritus col·lectius en un context minoritari i de diàspora. Hem resseguit el cicle anual festiu musulmà, especialment en el cas de col·lectius procedents del Marroc, Pakistan i Senegal, fixant-nos en les quatre principals celebracions (el dejuni durant el mes del ramadà, la festa del sacrifici, la commemoració del martiri d’Alí i la festa del naixement del profeta Muhàmmad), com a estratègia per poder observar com uns col·lectius heterogenis en molts sentits interactuen en contextos socials determinats mitjançant la pràctica ritual. Aquesta pràctica, viscuda des de la pertinença comunitària, s’incorpora dins d’una societat progressivament diversa.

La col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya presenta un seguit d'estudis monogràfics, amb un marcat caràcter territorial, que recull les conclusions dels treballs impulsats i desenvolupats per l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’objectiu del qual és la recerca, la documentació, la difusió i la restitució del patrimoni etnològic català.

Aquesta monografia, que ha comptat amb el suport de la Fundació CIDOB, és el resultat d’un treball d’investigació dut a terme entre els anys 2007 i 2010, a càrrec dels següents autors:

Jordi Moreras Palenzuela és professor i investigador en el Departament d’Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Doctor en Antropologia (Universitat Rovira i Virgili, 2009) i màster en Estudis Euro-Àrabs (Universitat de Girona, 1993). És autor de diverses monografies sobre les comunitats musulmanes a Catalunya.

Marta Alonso Cabré és doctora en antropologia social per la Universitat de Barcelona (2016). Ha dut a terme nombroses recerques antropològiques relacionades amb les comunitats musulmanes a Catalunya. Paral·lelament ha desenvolupat investigacions a Mauritània, sobretot en antropologia jurídica i en antropologia de l’espai urbà.

Ariadna Solé Arraràs és doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2015). Ha participat en diverses recerques sobre les comunitats musulmanes a Catalunya en relació amb els rituals funeraris i, més recentment, sobre els discursos i pràctiques islamòfobs.

Alberto López Bargados és doctor en Antropologia Social i Cultural i professor a la Universitat de Barcelona. Ha centrat les seves investigacions en les dinàmiques comunitàries de l’islam europeu, els discursos i pràctiques de la islamofòbia i les lògiques de poder en context saharià.

Khalid Ghali Bada és llicenciat en Psicologia, Antropologia Social i Cultural, Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques i DEA en Antropologia Social i Cultural. Ha dut a terme activitat de recerca en el camp de les neurociències cognitives, la psiquiatria transcultural i l’antropologia. Professor a la UOC i consultor en diversos organismes públics de recerca.

 

Llibre a la venda a http://llibreria.gencat.cat/