• Imprimeix

El Govern aprova la protecció de 12 coeteres del Delta de l'Ebre

Segons publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de data 16 de març de 2017, el Govern ha aprovat la declaració com a Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zones d'interès etnològic, 12 coeteres del Delta de l’Ebre. Les coeteres protegides són: Pesigo (l’Ampolla), Piñol (Camarles), Ravanals (l’Aldea), Cámara i Paredols (Amposta), Tario i Lluco (Sant Carles de la Ràpita), Buda, Navarro, Llúpia (Sant Jaume d’Enveja), Montañana i Bombita (Deltebre).

16/03/2017 09:03
Coetera de Buda

Coetera de Buda

Les coeteres són construccions que es van fer en el marc del programa de la lluita contra les pedregades que la Mutualidad Arrocera de Seguros va desenvolupar a finals de la dècada de 1940 en diferents punts del delta de l’Ebre. Entre 1950 i 1973 es van construir un total de 38 coeteres i en l’actualitat se’n conserven 29.

Aquestes construccions i els seus suports de llançament havien de complir dos requisits bàsics: 1.els coets granífugs havien d’emmagatzemar-se en llocs secs, difícil d’aconseguir en un arrossar que durant la major part del cicle de cultiu resta inundat; i 2.havien de reunir unes bones condicions de seguretat per al desenvolupament de la feina dels disparadors dels coets, els anomenats coeteros.

L’interès de la declaració de BCIN rau en el fet que les coeteres són construccions singulars, vinculades a un element emblemàtic de l’economia i del conjunt de l’imaginari de la comunitat del Delta: el cultiu de l’arròs. El Delta de l’Ebre també va ser pioner en la lluita granífuga, ja que la Mutualidad Arrocera de Seguros no va estendre aquesta pràctica a altres indrets de l’Estat fins a la segona meitat de la dècada de 1950.

Més informació:  http://dom.cat/15ny