• Imprimeix

Promoció de la dansa a TV3

El Departament de Cultura i TV3 posen en marxa el programa de promoció de la dansa 'Ballar'. L’espai, que compta amb la col·laboració de la productora Goroka, s’estrenarà el 17 d’octubre al 33

13/10/2017 12:10
Dansa TV3

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha participat avui en la presentació del programa Ballar, que té com a objectiu obrir un canal de difusió de la dansa als mitjans de comunicació públics i fer-la més propera i visible als ciutadans. Es tracta de la primera coproducció d’un espai cultural entre TV3 i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i compta amb la col·laboració de la productora Goroka.

El programa Ballar s’estrenarà el proper dimarts, 17 d’octubre, a les 22 hores, al 33. A cada capítol, el coreògraf Pere Faura afrontarà el repte de fer ballar una coreografia a un col·lectiu que no acostuma a fer-ho, per demostrar que tothom pot ballar: des d’unes venedores de mercat, a uns interns de la presó, una classe de nens petits, uns adolescents, uns jubilats, una colla de castellers o un grup de pescadors de Palamós. Cada capítol comptarà amb els testimonis dels ballarins i coreògrafs més consolidats de la dansa contemporània a Catalunya, que explicaran què els fa sentir i com han viscut la dansa a les seves vides.  

L’objectiu d’aquesta coproducció és aconseguir que la dansa es difongui als territoris de parla catalana amb tota la seva diversitat i riquesa, posant en relleu tant les companyies, els creadors i els espais, com totes les persones que de manera amateur tenen la dansa i el ball com a forma de viure. Twerk, hip-hop, clàssic, claqué, flamenc, contemporani, ballet. Tot i tothom que balla té cabuda al programa, que està dirigit per Laura Tremoleda, amb realització de Santi Baró i idea inicial de Francesc Casadesús,

Ballar s’inclou en una de les accions especifiques del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut pel Departament de Cultura per al desenvolupament del sector. El pla fixa sis accions específiques per incentivar la presència de la dansa professional catalana a tot el país, a més de crear ocupació de qualitat i fomentar una major difusió en l’esfera pública de la dansa per generar nou públic. Ballar forma part de l’acció “Els mitjans de comunicació amb la Dansa”, que té com a objectiu aconseguir que la dansa es difongui per tots els territoris de parla catalana. La resta d’accions del Pla són la Producció Nacional de Dansa, presentada recentment;  “Fem Dansa”, per reforçar un circuit estable municipal per a produccions mitjanes de dansa i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició d’àmbit nacional; “Parelles de ball”, per afavorir accions promogudes entre el municipi i els professionals de la dansa; “Tots Dansen”, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat; i “Pro365/Sismo”, per proporcionar als programadors dels equipaments públics i privats coneixement i eines sobre la dansa per fer-la més present en les programacions.

 

El coreògraf

Pere Faura es va graduar a la School for New Dance Development d’Amsterdam, el 2006, amb una peça que va guanyar l’ITS Festival Award, i va ser seleccionada per la gira Dans-Click al voltant dels Països Baixos. Aquell mateix any, va entrar com a coreògraf resident al Teatre Frascati d’Amsterdam, i el 2009 va rebre el prestigiós Charlotte Kohler Price. El 2011 es va graduar a l’Amsterdam Master of Choreography i va tornar a Barcelona, on va continuar produint nous espectacles amb la col·laboració de diversos centres de creació de la ciutat.

El seu treball es caracteritza per l’apropiació d’elements de la cultura pop, en una coreografia multidisciplinar entre tots els elements que conformen l’engranatge teatral. A part del seu treball com a creador, des del seu retorn a Barcelona, també ha participat en processos de programació i disseny de contextos d’exhibició artística a través de la plataforma CRIM (Creadors Independent en moviment), dins del col·lectiu ARTAS (Artistes Associats a La Poderosa) i com a membre fundador de G.R.U.A. (Grup de Recerca d’Universos Artístics) on encara desenvolupa projectes com “Caravana de Tràilers”, en col·laboració amb Claudia Solwat i Anna Rubriola.

 

Més informació: tv3.cat/ballar