• Imprimeix

Música catalana als Països Baixos

Mueveloreina, Museless, Odina i The Zephyr Bones són les bandes escollides per actuar a Groningen

11/01/2018 14:01
Eurosonic 2018

Les bandes catalanes Mueveloreina, Museless, Odina i The Zephyr Bones actuaran a la propera edició de l’Eurosonic, amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a través de Catalan Arts, la seva marca d’internacionalització de les empreses culturals i creatives. La 32ª edició de l’Eurosonic, un dels festivals més influents i una de les trobades professionals de música indie i pop-rock més importants d’Europa, tindrà lloc a Groningen (Països Baixos) del 17 al 20 de gener de 2018.

 
Obert tant al públic general com als professionals del sector, l’Eurosonic és alhora un festival i un mercat on es mostren les darreres tendències musicals i on es presenten els artistes europeus emergents. La fira neerlandesa aplega cada any centenars de professionals (mànagers, bookers, programadors, artistes, etc.), i ha esdevingut un centre d’intercanvi i networking de primer nivell per al sector.
 
Els professionals que assistiran a l’Eurosonic tindran l’ocasió de descobrir el discurs crític del duo electrapical (electrónica, trap i tropical) de Mueveloreina (Helsinkipro), experimentar la sensibilitat càlida i delicada d’Odina (El Segell del Primavera), vibrar amb l’electrònica introspectiva i intensa de Museless (Luup Records), reviure l’estiu amb el beach wave i el pop psicodèlic de The Zephyr Bones (La Castanya) i contactar amb els seus respectius mànagers per a possibles contractacions.
 
Les quatre bandes catalanes participaran també al programa ETEP (European Talent Exchange Programme), una iniciativa amb suport de la Unió Europea que té com a objectiu facilitar la circulació i la contractació dels grups europeus entre festivals d’arreu del continent.
 
L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), com a soci del programa ETEP, oferirà a les bandes ajut per al seu desplaçament a Groningen i suport a la promoció a través de la seva marca d’internacionalització de les empreses culturals i creatives, Catalan Arts.
 
Des de l’edició del 2012, han actuat a l’Eurosonic, participant al programa ETEP amb el suport de l’ICEC, un total de 24 grups catalans. A la darrera edició, van ser seleccionats Beach Beach, Bearoid, Olde Gods i Txarango, que han pogut beneficiar-se durant el 2017 de les facilitats de contractació per part dels festivals de música europeus.
 

El programa europeu d’intercanvi de talent

 
L’Eurosonic serveix de plataforma per al programa europeu d’intercanvi de talent ETEP, que reuneix durant quatre dies prop de 4.000 professionals del sector d’arreu d’Europa (mànagers, programadors, agents, productors, grups de música i responsables dels principals festivals), els quals tanquen acords de programació, intercanvis o convenis.
 
Els festivals membres d’ETEP que assisteixen a l’Eurosonic reben incentius econòmics per a la contractació de, com a minim, una actuació dels artistes participants, amb la condició que siguin d’un país diferent al del festival.
 
Aquest funcionament té el suport de la Comissió Europea, les emissores de ràdio EBU i l’associació de festivals europeus Yourope.
 
Actualment hi participen més de 100 festivals de 44 països, entre els quals hi ha el Mercat de Música Viva de Vic, el Primavera Sound i el festival VIDA.
 
Des dels inicis del programa ETEP al 2003, els festivals que en formen part han arribat a programar un total de 2.690 actuacions de 972 artistes europeus, segons dades d’ETEP.
 
Participació catalana a l’ETEP
 
Amb l’objectiu de donar suport i promocionar internacionalment els artistes de Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) forma part del programa ETEP com a soci des del 2011 i dona suport des del 2012 als grups catalans que són seleccionats anualment.
 
Han actuat a l’Eurosonic, participant al programa ETEP amb el suport de l’ICEC, un total de 24 grups catalans:
 
2012: Mujeres, Muchachito Bombo Infierno, The Suicide of Western Culture, Za!
2013: Evripidis and his Tragedies, The Excitements, Za!
2014: Bongo Botrako, Headbirds, La Pegatina, Seward
2015: Joana Serrat, La Sra Tomasa, Maika Makovski, Mourn, Oso Leone
2016: beGun, CaboSanRoque, Núria Graham, Ocellot, Svper
2017: Beach Beach, Bearoid, Olde Gods, Txarango
2018: Mueveloreina, Museless, Odina, The Zephyr Bones
 
Després d’actuar a la darrera edició de l’Eurosonic, Beach Beach, Bearoid, Olde Gods i Txarango han realitzat més de 100 actuacions a festivals.