• Imprimeix

Producció Nacional de Dansa

El Pla d'Impuls a la Dansa avança i posa en marxa la primera producció nacional de dansa de Catalunya

28/04/2017 14:04
Pla Impuls Dansa

Iulia Melicenco

El Pla d’Impuls a la Dansa promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya avança a bon ritme. La iniciativa, presentada el passat mes d’octubre i formada per 6 acords estratègics per al desenvolupament del sector, ja ha celebrat el concurs públic per a la direcció coreogràfica de la primera producció nacional de dansa. Roser López Espinosa i Thomas Noone han estat els coreògrafs escollits d’entre els 8 projectes presentats. El primer programa de la Producció Nacional de Dansa (PND) estarà format per les coreografies d’aquests dos creadors.
 
Aquesta primera producció nacional de dansa, un projecte de país important a nivell de xarxa de teatres, ha de promoure l’interès de la dansa arreu del territori.
 
El jurat ha valorat la qualitat de les dues propostes i l’oportunitat de mostrar dos llenguatges i estils diferents en una mateixa proposta d’espectacle. El període de creació de la peça serà entre els mesos de juliol i setembre, quan farà la seva estrena al Mercat de les Flors.
 
Posteriorment, l’espectacle iniciarà una gira per 16 municipis catalans, amb la possibilitat d’ampliar-se més endavant. Els municipis són: Badalona, Figueres, Girona, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Tortosa, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.
 
Aquesta producció compta també amb la col·laboració del Mercat de les Flors i amb la complicitat dels equipaments escènics municipals que tenen conveni amb la Generalitat de Catalunya.
 
Roser López Espinosa
Roser López Espinosa és graduada en Dansa Contemporània per la MTD – Theaterschool / Escola Superior d'Arts d'Amsterdam (Holanda). Actualment és professora al Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona.
 
Ha ballat a Holanda amb la Magpie Music Dance Company, de Katie Duck, Pere Faura i Marta Reig Torres. A Barcelona, ha col·laborat amb Àngels Margarit / Cia Mudances, Cesc Gelabert i Isaki Lacuesta, Iago Pericot i Las Malqueridas, entre d'altres.
 
Des del 2006, desenvolupa en paral·lel el seu propi treball de creació, que li ha valgut el reconeixement amb diversos premis. Ha col·laborat com a coreògrafa amb companyies com Conny Janssen Danst – Dansatelies (Països Baixos) i és regularment present a escenaris internacionals amb els seus espectacles, entre d’altres Lowland i Novembre.
 
Thomas Noone
Thomas Noone, format a la Rambert Schooll de Londres, va ballar amb companyies com Charleroi Danses o Gelabert-Azzopardi abans de començar la seva tasca com a coreògraf i director artístic. Va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2011. Noone imprimeix un estil dinàmic i atlètic a totes les seves creacions. El domini de la tècnica, la col·laboració amb artistes d’altres disciplines i l’emotivitat són alguns dels trets que el defineixen.
 
Des de 2001 treballa a Barcelona amb la seva pròpia companyia. Resident del teatre SAT! des de 2005, és director artístic del festival Dansat des de 2006. També ha treballat com a coreògraf convidat per a les companyies internacionals Norrdans (Suècia), Ballet du Rhin (França), Company E (Washington), Stopgap (Gran Bretanya), Tanztheater de Munster, Ballet Nacional Chileno o la Companyia Nacional de Dansa de Perú, entre d’altres.
 
Sis acords estratègics
El Pla d’Impuls de la Dansa neix a partir del Pla integral de la Dansa i proposa sis accions específiques per aconseguir visibilitat i reconeixement del sector i un circuit estable que faciliti i incentivi la presència de la dansa professional catalana a tot el país. El Pla s’aplica de forma inicial durant el curs 2016-2017 i té un pressupost de 636.000 euros.
La Producció Nacional de Dansa és una de les 6 accions pactades per assolir aquests objectius estratègics. Les altres 5 són:
1.    Fem Dansa. Vol reforçar un circuit estable municipal a Catalunya per a produccions mitjanes de dansa i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició d’àmbit nacional. És una acció organitzada per l’Associació de Professionals de la Dansa a Catalunya.
 
2.    Parelles de ball. Vol afavorir la creació i consolidació d’accions promogudes entre el municipi i els professionals de la dansa. És una acció organitzada per l’Associació de companyies Professionals de Dansa de Catalunya.
 
3       Tots Dansen. Vol reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat i impulsar projectes educatius i d’accions de proximitat que permetin la transmissió dels valors que aporta la dansa com a art. Acció organitzada pel mercat de les Flors i el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals.
 
4.      Pro365/Sismo. Vol proporcionar als programadors dels equipaments públics i privats de Catalunya coneixement i eines sobre la dansa per fer-la més present en les programacions culturals de les ciutats. L’acció organitzada pel Festival Sismògraf ha iniciat un projecte d’acompanyament per a 10 professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa. 
 
5.      Els mitjans de comunicació amb la Dansa. Vol aconseguir que la dansa es difongui als mitjans de comunicació públics per fer-la propera i visible. TV3 ha començat a rodar el programa Ballar, que serà presentat pel ballarí i coreògraf Pere Faura, una acció produïda per la corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
 
Les sis accions del Pla d’Impuls de Dansa engloba 31 creadors, 37 municipis còmplices a Catalunya, 97 activitats programades, 57 contractacions i 40 activitats de creació de públics. El Pla està liderat i finançat pel Departament de Cultura, amb el suport de la corporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA) i la implicació i col·laboració del Mercat de les Flors, el Festival Sismògraf, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de la Dansa a Catalunya.