• Imprimeix

Atenció docents! Encara podeu sol·licitar Lletres a les Aules fins al 31 d’octubre!

26/10/2018 14:10
Lletres a les Aules

Sou docents d'un centre educatiu i us agradaria fer alguna activitat per dinamitzar la lectura a l'aula? Sabeu que podeu sol·licitar la presència d'un escriptor/a que heu llegit a classe o treballar i practicar la lectura en veu alta amb els vostres alumnes?

Us presentem el programa Lletres a les Aules de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), un interessant recurs de foment de la Lectura que posa a disposició de totes els centres escolars les següents activitats de dinamització: 

 

AUTORS A LES AULES

Amb Autors a les Aules un autor o autora inclòs al programa estableix un diàleg obert i dinàmic amb l’alumnat, compartint experiències, dubtes i propostes al voltant de la creació i la lectura. Podeu trobar el llistat d'autors inclosos en el programa aquí.

 

EN VEU ALTA

A través d'En veu alta podeu triar una d'aquestes opcions:

Un taller amb un actor o actriu que llegirà en veu alta una antologia de textos treballada prèviament a classe per l’alumnat. Cada antologia està elaborada entorn un eix temàtic i pensada per a unes edats concretes:

Antologia literària sobre l’amor per a segon cicle de secundària i batxillerat

Selecció de textos literaris per a un bestiari per a primer i segon cicle de primària

Selecció de textos literaris per a un bestiari per a tercer cicle de primària i primer cicle de secundària

Antologia de textos literaris sobre la postguerra i el franquisme per  a tercer cicle de primària i primer cicle de secundària

O un dels tallers a càrrec de Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro sobre:

- Mirall Trencat

Vers la poesia

O l’espectacle de petit format Amiga Mercè a càrrec de Teresa Puig de la companyia La maleta portàtil, basat en textos de la Mercè Rodoreda. És una proposta adreçada a públic juvenil o adult.

O bé el Recital Joan Margall o el Recital Dones en Veu Alta a càrrec de Gemma Reguant.

 

Com es poden demanar aquestes activitats?

Podeu fer una sol·licitud a través de l'aplicatiu Lletres a les Aules 2.0. Per accedir-hi haureu de posar el vostre codi de centre (numèric i sense lletres) com a usuari i també com a paraula clau, és a dir, l'haureu de posar dues vegades.

Haureu de triar una de les dues modalitats; Lletres a les Aules o En Veu Alta (són incompatibles, no és poden fer sol·licituds per totes dues).

A la sol·licitud haureu d'indicar: 

- per Autors a les Aules haureu d'indicar 3 autors per ordre de preferència i la lectura que treballaríeu en cada cas. 

- per En Veu Alta (antologia, recital o espectacle),

En tots dos casos haureu de triar 3 dates orientatives per fer l'activitat (que hauran de ser del segon o tercer trimestre, és a dir, de gener a juny), i indicar la persona de contacte que es farà càrrec de l'activitat i que rebrà totes les notificacions relatives al programa via correu electrònic. És important que empleneu tots els camps que contenen un asterisc vermell perquè són obligatoris, si els deixeu en blanc el programa no desarà la sol·licitud.

 

Ternimini de sol·licitud: fins al 31 d'octubre

En aquesta guia trobareu com fer la sol·licitud pas a pas i resposta als dubtes més habituals sobre el programa.

Cost de l'activitat: Els honoraris de l'escriptor/a o lector/a aniran a càrrec de la ILC (250€), des del centre només haureu d'assumir les despeses de desplaçament.

El màxim d'alumnes: 60*. En cas de necessitar més sessions haureu de pactar-ho directament amb l'autor/a o lector/a i fer-vos càrrec de les despeses extres des del centre.

Durada aproximada de la sessió: 1 hora*

*El màxim d'alumnes per als tallers amb Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro és de 40 i la durada de 3h.

La ILC us demanarà una memòria final de l'activitat per avaluar el resultat de la visita, la feina feta pel centre i fer-ne difusió per les xarxes. Aquesta memòria serà un requisit si voleu tornar a participar en aquest programa el curs vinent. En cas de participar per primera vegada, seria convenient que escrigueu a la persona responsable de la gestió del programa, Noemí Martinez (noemimartinez@gencat.cat), i li expliqueu  les activitats de foment relacionades amb la lectura que feu al centre. 

Cal que tingueu en compte que:

El fet de fer la sol·licitud no assegura la presència d'una autor/a o lector/a. Caldrà que la ILC accepti o denegui la sol·licitud. L'acceptació de sol·licituds quedarà condicionada a la disponibilitat pressupostària d'aquest programa per a l'any 2019 i es notificarà durant el mes de desembre de 2018 a través del correu electrònic de la persona de contacte.

Els criteris d'acceptació de sol·licituds són:

- La memòria lliurada pel centre corresponent al curs anterior (en cas d'haver rebut un autor o lector)

- La informació que envieu sobre les activitats i projectes relacionats amb el foment de la lectura del vostre centre (en cas que participeu per primera vegada)

- L'equilibri territorial

- L'equilibri entre els autors i lectors que formen part del programa 

I molt important! Des de la ILC us recomanem la compra del llibre de lectura per tal d'incentivar que els alumnes construeixin una biblioteca personal.

Si teniu qualsevol problema o dubte a l'hora de fer la vostra sol·licitud us podeu posar en contacte amb la responsable de la gestió del programa, Noemí Martinez Andreu (noemimartinez@gencat.cat)