• Imprimeix

Lletres en Viu

Lletres en Viu

El programa Lletres en Viu afavoreix el contacte entre els lectors i els autors de literatura catalana mitjançant la seva presència en les trobades als clubs de lectura que s’organitzen, fonamentalment, a les biblioteques públiques del país. La interacció que s’estableix entre els autors i els seus lectors els enriqueix a tots plegats, ja que els lectors coneixen de primera mà l’autor de les obres llegides, poden resoldre dubtes i parlar dels personatges i del procés de creació de l’obra, i els autors tenen un testimoni de primera mà de com és rebuda la seva obra per part del públic lector.

D'aquest programa se'n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d'activitats literàries amb la presència dels escriptors. La Institució de les Lletres Catalanes facilita el contacte entre els agents culturals i els creadors literaris. Lletres en viu inclou De capçalera i El meu clàssic.

De capçalera

És un programa conjunt de la ILC amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones per establir lligams estables entre un escriptor/a i una biblioteca que sigui de referència, de capçalera. Activitats anuals, conferències o clubs de lectura, Dia Mundial de la Poesia, Sant Jordi, etc. són alguns dels moments en què es visibilitza la figura de l'escriptor/a, que  passa a tenir un espai dedicat, amb la seva obra completa a la biblioteca.

L'objectiu d'aquest projecte, que reclama un prestigi i una trajectòria per part dels autors, és fer evident el vincle existent entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques del país mitjançant una acció que té com a antecedent el fet que moltes biblioteques treballen de forma habitual amb escriptors i hi tenen un tracte continuat en el temps, que ha donat bons fruits a nivell de col·laboracions, suports i coneixements mutus.

El projecte demana a les biblioteques que reconeguin de manera preferent un d'aquests escriptors/escriptores de trajectòria literària contrastada i amb els quals mantenen una relació de proximitat i, al seu torn, que els escriptors triïn també una biblioteca predilecta o De capçalera.

El meu clàssic

"El meu clàssic" és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes en col·laboració amb l’Arts Santa Mònica que vol fomentar la lectura fent servir el paper de prescriptors de lectura dels nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana fan de lectors i comparteixen el valor de la lectura d'un clàssic de referència que ha estat d’especial importància. Les sessions s’han fet al claustre de l'Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) a les 19 hores i s’han emès en streaming a través dels perfils de la ILC a Twitter i Facebook. L'entrada a totes les sessions és lliure i gratuïta.