• Imprimeix

El Departament de Cultura i l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt signen un acord per a la millora de la gestió i la promoció del Castell

Torna
Dimecres, 05 de desembre de 2018
  • L’acord és el resultat del procés de col·laboració que mantenen les dues institucions amb l'objectiu d'adoptar un model de proximitat que permeti fer una gestió més eficient del recursos
Pobla de Claramunt

Pobla de Claramunt

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt (Anoia) han signat un conveni de col·laboració per millorar la gestió compartida del Castell de Claramunt i ampliar les accions de promoció del conjunt monumental. Ho faran en base al conveni que han signat l’alcalde del municipi, Santi Broch, i el director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.
 
Entre les actuacions que preveu l'acord destaquen les mesures encaminades a millorar el gaudi i ús públic del monument, molt especialment, les que fan referència a programes de difusió, atenció al visitant i promoció turística. En aquest sentit, les dues institucions col·laboraran per implementar projectes pedagògics específics entorn el Castell adreçats tant a la comunitat educativa, com a les famílies, amb l’objectiu d’ampliar la diversitat de públics. També s’ampliarà la col·laboració en iniciatives de dinamització i promoció turística. El conveni, recull també aquelles accions relatives al manteniment del monument i de les infraestructures de subministrament i les millores de serveis informàtics.
 
Castell de Claramunt
El Castell de Claramunt s’aixeca sobre un pujol i domina la conca d'Òdena. La seva història, marcada pels conflictes bèl·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però, malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l'impressionant aspecte de fortalesa.
 
Fundat a la segona meitat del segle X, formava part d'una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i l’Al-Àndalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori. Actualment, la fortalesa conserva l'estructura clàssica d'un castell del segle XII, dividit en dos recintes que separen la part residencial, amb la sala i la torre de l'homenatge, i el recinte jussà, on s'aplegaven els serveis necessaris per al manteniment del castell, que avui presenta l'aspecte d'un gran pati envoltat de muralles.
 
El Castell forma part del conjunt de monuments nacionals de titularitat de la Generalitat de Catalunya, gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.