• Imprimeix

Diplomàcia cultural

La diplomàcia cultural esdevé avui una eina bàsica per estructurar qualsevol tipus d’estratègia d'acció internacional. La cultura ens permet l'intercanvi d'idees, informació, tradicions i valors que comporten l’enriquiment mutu i que afavoreixen l'entesa.

El Departament de Cultura desplega la seva diplomàcia cultural a través de la creació i la preservació de relacions bilaterals, sigui amb estats o altres entitats territorials, i multilaterals, tot seguint les línies d’actuació i prioritats marcades pel Govern de Catalunya.

Relacions bilaterals: plans estratègics

El Departament de Cultura treballa per potenciar les relacions amb els governs i les institucions d'aquelles regions i estats que el Govern de Catalunya ha identificat com a prioritaris per a l'acció exterior. En destaquen especialment els programes en els quals el Departament participa, emmarcats en els plans estratègics que el Govern ha adoptat en matèria d'acció exterior.

Relacions bilaterals: cos consular i convenis de col·laboració

El Departament coopera amb el cos consular present a Catalunya per organitzar activitats de difusió de les respectives cultures i per impulsar una col·laboració estable que, en determinats casos, es formalitza amb la signatura d'acords i plans de cooperació. Aquesta línia d'actuació permet reforçar les relacions culturals existents i crear-ne de noves.

Relacions multilaterals: afers de la Unió Europea

Pel que fa a les relacions multilaterals, l'àmbit de relació més proper i estratègic és la Unió Europea. En aquest camp es participa vigorosament en la presa de decisions de polítiques culturals de la UE a través de la Delegació del Govern a Brussel·les i de la Conferència pels Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE). En aquesta àrea, des del Departament es busca que "units en la diversitat" sigui molt més que un eslògan, promovent el ple reconeixement del català com a llengua oficial a Europa. La Unió Europea busca ampliar la seva acció política pel que fa la cultura, per la qual cosa, la Comissió ha dut a terme una proposta de Nova Agenda Europea per la Cultura que marca el camí de la nova política cultural que es vol dur a terme del 2019 cap endavant.

Relacions multilaterals, xarxes i organismes sectorials

El Departament de Cultura participa activament als organismes i xarxes internacionals del sector cultural amb l'objectiu de reforçar i incrementar el rol i la veu del sector cultural català als fòrums d'influència més rellevants europeus i internacionals. Entre aquests destaquen l'UNESCO, com a entitat internacional cabdal per la promoció i la defensa del patrimoni cultural tangible i intangible i, també, la Unió pel Mediterrani, com a entitat clau, amb seu a Barcelona, per a polítiques en l'àmbit del Mare Nostrum.

Des del següent enllaç podeu descarregar el llistat complert de xarxes on participa el Departament de Cultura:

Xarxes de cooperació territorial: Euroregió Pirineus-Mediterrània

El Departament de Cultura participa a l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, nascuda el 2004 com un projecte de cooperació política entre Catalunya, les Illes Balears i Occitània. Té com a objectiu primordial la creació d’un pol de desenvolupament sostenible al nord-oest de la Mediterrània basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori.

Xarxes de cooperació territorial: Quatre Motors per a Europa

La xarxa dels Quatre Motors per a Europa va ser creada el 1988 per facilitar la cooperació entre quatre de les regions de la Unió Europea més desenvolupades industrialment i econòmicament: Baden-Württemberg (Alemanya), Llombardia (Itàlia), Alvèrnia-Roine-Alps (França) i Catalunya. Els quatre territoris col·laboren amb el doble objectiu de contribuir a la integració territorial i de promoure el rol de les regions en la Unió Europea. Els principals àmbits de cooperació són l'economia, la recerca, la cultura i el medi ambient. Amb el temps, els Quatre Motors per a Europa ha incorporat en la seva dinàmica de treball tres regions associades: Flandes, a Bèlgica; País de Gal·les, al Regne Unit, i Malopolska, a Polònia. A més, des del 2014, el Quebec també hi participa com a membre col·laborador.