• Imprimeix

Internacionalització de la cultura catalana

Catalunya al món

El Departament de Cultura treballa amb l'objectiu de promocionar la cultura catalana al món, situar el model cultural i lingüístic català com a referent internacional i potenciar el consum cultural català. Algunes d'aquestes accions són dutes a terme per l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l'Institut Ramon Llull (IRL), que s'ocupen de la promoció de les empreses culturals, i de la llengua i la cultura catalanes, respectivament. Les diferents unitats del Departament, però, també treballen, cadascuna des del seu àmbit, en la projecció de la cultura catalana a l'exterior. Alguns dels projectes més rellevants que s'han dut o s'estan duent a terme són:

 • Smithsonian Folklife Festival

  Smithsonian Folklife Festival

  Un exemple recent de la labor que desenvolupa el Departament en la projecció exterior de la creació i cultura catalanes s’evidencia en la recent participació de Catalunya, com a cultura convidada, en la darrera edició de l’Smithsonian Folklife Festival. El Festival, que va tenir lloc a Washington el passat juliol, és l’esdeveniment de cultura popular més gran de la capital dels Estats Units i aplega més d’un milió de visitants, la majoria turistes dels mateixos EUA. Es va tractar, per tant, d’una oportunitat única per donar a conèixer la cultura catalana a la capital dels Estats Units i per donar un impuls a futurs projectes i col·laboracions amb els EUA.

 • Cicle de cinema català al MoMA

  Cicle de cinema català al MoMA

  El Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA) ha presentat del 25 d’octubre al 10 de novembre un cicle de cinema sobre cinema català sota el títol “Catalan Cinema’s Radical Years (1968-1978)” i que ha estat comissariat per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, i Joshua Siegel, responsable del departament de cinema del MoMA. El cicle proposa una revisió de pel·lícules catalanes realitzades entre 1968 i 1978, des del radicalisme dels anys 60 fins a la democràcia. Entre els cineastes seleccionats hi destaquen autors com Antoni Ribas, Pere Portabella, Jaime Camino, Josep Maria Forn, Joaquim Jordà, Ventura Pons i Jesús Garay, entre d’altres.

Àrea de Mercats de l'ICEC

art rupestre

Des de l’Àrea de Mercats de l’ICEC es promou la internacionalització de les empreses culturals catalanes donant suport a la difusió, la distribució i la promoció dels seus productes, i a l’establiment de lligams entre empreses catalanes i estrangeres.

Les principals accions que es duen a terme són:

 • Donar suport a les empreses creatives catalanes que volen internacionalitzar-se
 • Oferir informació, assessorament, acompanyament i contactes professionals internacionals
 • Oferir assessorament a professionals internacionals interessats en les empreses creatives catalanes
 • Coordinar la presència de les empreses creatives catalanes en fires i mercats internacionals
 • Editar materials de promoció i comunicació per augmentar la visibilitat internacional de les empreses creatives catalanes
 • Fer difusió internacional de les activitats fora de Catalunya de les empreses creatives catalanes
 • Desenvolupar polítiques de suport a les empreses, en coordinació amb entitats i associacions culturals

Aquestes actuacions es duen a terme des de Catalunya i a les oficines que l’ICEC té a Berlín, Brussel·les, Londres i París.

Institut Ramon Llull

art rupestre

L'Institut Ramon Llull és un organisme públic que té per objectiu promoure la llengua i la cultura catalanes a l'exterior. Aquesta internacionalització es fa a través del foment dels estudis de llengua i cultura catalanes en l'àmbit acadèmic, del suport a la traducció d’obres de literatura i pensament escrites en català, i de la promoció a l’exterior de les arts visuals, l’arquitectura i el disseny, les arts escèniques (teatre, dansa, circ), la música i el cinema. Les principals accions que es duen a terme són:

 • Promoure la docència d'estudis catalans a prop de cent cinquanta universitats de l’exterior
 • Organitzar proves per acreditar els diferents nivells de català a l’exterior
 • Impulsar la traducció a diferents llengües d'obres literàries i de pensament escrites en català
 • Facilitar el diàleg i l'intercanvi entre assagistes i investigadors en llengua catalana amb els seus interlocutors d'altres llengües
 • Difondre el conjunt de la literatura catalana en fires internacionals del llibre
 • Assegurar la presència d'artistes de Catalunya en programes destacats de la creació contemporània internacional
 • Treballar perquè la cultura catalana sigui present en festivals i fires de ressò mundial

Aquestes actuacions es duen a terme des de Catalunya i a les oficines que l’Institut Ramon Llull té a Berlín, París, Londres i Nova York.

 

Enllaços relacionats