• Imprimeix

Programes i fons de la Unió Europea

Europa presenta una nova perspectiva per al desenvolupament dels projectes culturals. Després de més de 50 anys de construcció europea, aquesta perspectiva ha esdevingut una prolongació natural de tot tipus d’accions: una necessitat d’eixamplar els espais de les obres, una obertura als corrents d’expressió europeus i mundials, una recerca de finançaments complementaris i una multiplicació dels terrenys d’experiència i de recerca. Des del Departament es considera clau i necessària la participació en aquest tipus de projectes. A continuació detallem breument els projectes europeus en els quals cooperem.

FEDER

FEDER

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) contribueix al finançament de projectes orientats a reforçar la cohesió econòmica, social i territorial i a la correcció dels principals desequilibris regionals de la Unió Europea per mitjà del desenvolupament sostenible i l’ajustament estructural de les economies regionals. Per assolir aquests objectius concedeix ajuts a diferents tipus d’activitats, com la inversió fixa en béns d’equip i infraestructures de petita envergadura, entre les quals hi trobem petites infraestructures culturals i de turisme sostenible, serveis a les empreses, ajudes a organismes de recerca i innovació i inversió en tecnologia i recerca aplicada a les empreses.

POCTEFA

Interreg - POCTEFA

POCTEFA 2014-2020 és un programa europeu de cooperació territorial creat per promoure el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països membres (Andorra, Espanya i França). POCTEFA cofinança projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’ambdues bandes de la carena pirinenca i de les zones costeres que participen del Programa, amb la voluntat de preservar el desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador del territori. El Departament participa en aquest programa a través del Centre de Terminologia TERMCAT, soci del projecte COOPWOOD, l'objectiu del qual és promoure la cooperació entre els actors que treballen en la formació professional de l’àmbit de la fusta, per tal de millorar els continguts, mètodes, eines i ofertes formatives d’aquest camp, i per crear una oferta formativa que pugui donar millor resposta a les demandes del sector.

Europa Creativa

Europa Creativa

Europa Creativa és el programa de la Unió Europea per al període 2014-2020 destinat a impulsar els sectors culturals i creatius, i donar suport a artistes, professionals i organitzacions culturals i audiovisuals, de les arts escèniques, les belles arts, l’edició, el cinema, la televisió, la música, les arts multidisciplinàries, la literatura, el patrimoni i la indústria dels videojocs. El Departament de Cultura participa en aquest programa a través de l’oficina d’assessorament Europa Creativa Desk - MEDIA Catalunya, on s’ofereix assistència a tots aquells interessats a sol·licitar la lina de projectes d’Europa Creativa per Media i també s’informa a tothom que ho desitgi sobre oportunitats disponibles.

ENI CBC

ENI CBC

L’ENI és el principal instrument de finançament que utilitza la Unió Europea per implementar la Política Europea de Veïnatge (ENP, en anglès) i té per objectiu enfortir políticament i econòmicament els països veïns de l’est i de la riba sud i est de la Mediterrània, i també fomentar la integració regional i el desenvolupament humà, econòmic i social. El Departament participa d’aquest programa com a soci, juntament amb el Ministeri de Cultura francès i l’Autoritat Reguladora de la competència audiovisual a Itàlia, del projecte d’agermanament (també twinning o jumelage) institucional Marroc-Unió Europea per a l’Enfortiment institucional del Ministeri de Cultura i Comunicació del Marroc i els seus socis en els camps de la comunicació i l’audiovisual.

Erasmus +

Erasmus +

Erasmus+ és el programa europeu dedicat als àmbits de l'educació, la formació, el jovent i l’esport per al període 2014-2020. Aquest programa busca impulsar les perspectives laborals i el desenvolupament personal, mitjançant el suport a projectes que proporcionin aprenentatges i dotin els seus subjectes amb les capacitats necessàries per fer front als reptes que s’albiren en una societat i un mercat laboral canviants. El Departament participa d’aquest programa com a soci del projecte Accessible Culture and Training (ACT), que proposa la definició d'un nou perfil professional (expert/manager en accessibilitat per a les arts escèniques) que permeti als espais escènics assumir les necessitats d’accessibilitat que els hi reclama la normativa. Per tal d’assolir el seu objectiu, el projecte desenvoluparà diversos tipus d'activitats de formació associades a aquest perfil professional.