• Imprimeix

Any Ramon Casas 2016

Any Ramon Casas 2016

Santi Vila: "La commemoració és una magnífica oportunitat per actualitzar i revisitar l'univers de l'artista i per garantir l'impuls a la difusió de la seva obra”

L’Any Ramon Casas se celebra enguany amb motiu del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista, l'obra del qual és àmpliament admirada dins i fora de casa nostra.

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 - 29 de febrer de 1932) és un dels pintors més representatius del Modernisme i de la pintura catalana fins al primer terç del s. XX. La seva obra ha esdevingut un referent cabdal pel que té de representatiu de la modernitat importada de París, la visió social, la descripció de les multituds i la representació d’una determinada visió de la figura femenina.

>>  L'artista i la seva obra

Amb Santiago Rusiñol, Ramon Casas va ser l'impulsor de la renovació de la pintura catalana de finals del s. XIX i el millor pintor de la primera generació modernista. Dins de la seva extensa obra, és especialment destacable la seva col·lecció de vora els dos centenars de retrats al carbó d’intel·lectuals i personatges del món de la cultura i la política d’aquells anys, pels quals està considerat com el gran retratista de la burgesia catalana.

Casas també va guanyar nombrosos premis en concursos de cartells. Juntament amb Alexandre de Riquer, se'l considera el pioner i mestre del cartell publicitari a Catalunya. Va ser l’autor de cartells tan singulars com els de l’Anís del Mono, els Cigarrillos París o el cava Codorniu.

Pel que fa a la pintura, el seu talent va ser reconegut immediatament a França. De la seva etapa a París van sorgir obres mestres com Plein air (1891), Ball al Moulin de la Galette (1893) i Madeleine (també anomenada Au Moulin de la Galette, 1892).  De nou a Barcelona, va captar commocions socials en teles com Garrote Vil (1894) i La càrrega (1899-1903). Una mica més endavant va pintar La Sargantain (1907), una altra de les seves obres mestres.

Al nostre país hi ha indrets emblemàtics vinculats a Ramon Casas, com El Cau Ferrat de Sitges (Casas i Rusiñol presidien les seves festes modernistes) o Els Quatre Gats, una cerveseria que va obrir amb Pere Romeu i va esdevenir punt de trobada d’artistes joves fins al seu tancament, el 1903.

Actualment, l’obra de l’artista es troba principalment al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu del Cau Ferrat (Sitges) i al Museu de Montserrat, així com també al Museu Comarcal de la Garrotxa (Olot), al Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) i al Museu del Modernisme (Barcelona). També és present en les col·leccions permanents d’altres museus i col·leccions del país.


>> La commemoració

Trobareu tota la informació al web oficial de l’Any Ramon Casas 2016: presidencia.gencat.cat/anyramoncasas. Vinyet Panyella és la comissària de l'Any.

La commemoració compta amb un programa d’activitats que inclou exposicions, lectures, dibuixos i tallers familiars, activitats a biblioteques i centres docents, conferències, visites guiades, espectacles, rutes i itineraris, publicacions i marxandatge, entre d’altres propostes.

Algunes exposicions rellevants són:

· “Ramon Casas. La vida moderna” al Museu del Modernisme Barcelona. Del 10 de març al 8 de maig

· “Júlia, el desig”, al Cercle del Liceu. Del 4 de maig al 20 de juliol

· “Ramon Casas, la modernitat anhelada”, al Museu de Maricel de Sitges. Del 10 de novembre de 2016 al 19 de febrer de 2017 

· “Ramon Casas i les ombres xineses dels Quatre Gats. Pràctiques heterodoxes”, al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Del 30 de juny al 31 d'octubre

I algunes rutes i itineraris sobre l’artista que el programa ens proposa són:

· Ruta Ramon Casas a Barcelona

· Itinerari de Ramon Casas als Museus de Sitges

· Ruta entre Torredembarra, el Castell de Tamarit i el Museu Pau Casals

També s’organitzarà l’activitat “La màgia del capvespre. Diàleg entre Ramon Casas i Júlia Peraire”, que inclou sopar i visita nocturna a Sant Benet de Bages


>> L'Any Ramon Casas a Twitter 

Podeu seguir-ne tota l'actualitat a Twitter: @AnyRamonCasas i etiqueta #AnyRamonCasas


Plein air (1891, Museu Nacional d'Art de Catalunya)

"Plein air" (1891, Museu Nacional d'Art de Catalunya)

"Ball de tarda" (1896, Cercle del Liceu)

"Ball de tarda" (1896, col·lecció Cercle del Liceu)

Sardanes a la font de Sant Roc a Olot

"Sardanes a la font de Sant Roc a Olot" (1901-1902, col·lecció Cercle del Liceu)

"La càrrega" (1899-1903, Museu Conarcal de la Garrotxa)

"La càrrega" (1899-1903, Museu Comarcal de la Garrotxa)

Data d'actualització:  09.03.2016