• Imprimeix

Dia Internacional de les Dones 2016

8 de març, Dia Internacional de les Dones 2016

Dia dones

La Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya impulsen la campanya "Compromís amb l'equitat de gènere", en el marc de la commemoració el 8 de març del Dia Internacional de les Dones.

Amb aquesta iniciativa es vol promoure l’adopció de ferms compromisos per fer efectiu el dret a la igualtat de dones i homes.

El Govern de la Generalitat, en la seva declaració institucional, posa en relleu el context totalment nou de la celebració d’aquest 8 de març. D’una banda, tal com s’esmenta en la declaració “Catalunya ha iniciat un procés polític per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana, i ho ha fet amb el compromís de dur-lo a terme d’una manera democràtica, massiva, sostinguda i pacífica” i, d’altra banda, s’ha aprovat la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que ofereix un marc normatiu del tot imprescindible.

Però encara hi ha molt per fer i caldrà, citant la declaració del nostre govern, “anar avançant, pas a pas, cap a una societat més justa i més lliure per a dones i homes. I això és feina de tot el conjunt de la societat, de les institucions i també de la ciutadania”.

El hashtag de la campanya a Twitter és #equitat8m, però hi ha altres etiquetes com #8m, #diadones, #womensday2016 o #IWD2016

+ info: Institut Català de les Dones | Agenda Cultural

 

“Compromís amb l'equitat de gènere”

Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)

Visita guiada "Les dones a la història. Una visita de gènere"

El MAC ens proposa una visita molt especial en què la dona i el seu paper a través de la història seran els protagonistes principals. Una nova lectura de les col·leccions arqueològiques del Museu que ens ajudarà a conèixer el passat per entendre millor el present. 

El recorregut anirà des de la prehistòria fins a l'antiguitat, tot valorant el paper de les dones com a subjectes actius de la història, tant en l'àmbit de la quotidianitat com en el de la religió o el món funerari. Ens aproparem a cada període històric amb les restes arqueològiques com a fonts de coneixement.

>> 6 de març, 12 h | Seu de Barcelona del MAC | Per a tots els públics | Activitat gratuïta inclosa en el preu d’entrada al museu | Inscripció prèvia al tel. 93 4232149 o bé al correu electrònic macvisites.acdpc@gencat.cat.

Dama Flàvia

Dama Flàvia (cap de dama romana en bronze datat el segle I dC)

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)

Conferència “Les dones de Tàrraco”

Activitat que ens aproximarà al coneixement de les dones de Tàrraco a través de la documentació epigràfica, que és aquella relacionada amb les inscripcions. Una investigació que ha portat a terme M. Carmen Delia Gregorio, autora de la tesi doctoral Estudio de la mujer a través de los epitafios rituales y honores funerarios en la colonia Tárraco, presentada recentment.

>> 10 de març, 19 h | MNAT | Per a tots els públics | Activitat gratuïta.

 

Viles romanes a Tàrraco

Vil·les romanes a Tàrraco

Museu d’Història de Catalunya (MHC)

Dones que parlen de dones

El 8 de març el Museu d'Història de Catalunya enceta la inclusió de la figura de la dona en el relat de la història de Catalunya de la seva exposició permanent. L'acció té per objecte ampliar el relat del museu per incloure segments de la societat que, com la dona o els immigrants, han quedat tradicionalment exclosos del discurs.

S’instal·laran 16 plafons dedicats a 16 dones de diferents èpoques que han parlat de dones i que han generat literatura al seu voltant:

· les figures prehistòriques de dones del Mediterrani occidental

· l’autoritat femenina a les poblacions iberes

· Dhuoda (nascuda cap el 803)

· la comtessa Beatriu de Dia (nascuda cap el 1140)

· Isabel de Villena (1430 - 1490)

· Caterina Llull i Sabastida (Barcelona, c. 1440 - 1495)

· Estefania de Requesens i Roís de Liori (c. 1504 - Barcelona, 1549)

· Juliana Morell (Barcelona, 1594 - Avinyó, 1653)

· Teresa Claramunt i Creus (Sabadell, 1862 - Barcelona, 1931)

· Dolors Aleu i Riera (Barcelona, 1857 - 1913)

· Rosa Sensat i Vilà (El Masnou, 1873 - Barcelona, 1961)

· Carme Karr Alfonsetti (Barcelona, 1865 - 1943)

· Maria-Aurèlia Capmany i Farnès (Barcelona, 1918 - 1991)

· El moviment feminista dels anys setanta

· Maria-Mercè Marçal i Serra (Ivars d’Urgell, 1952 - Barcelona, 1998)

· Victòria Sau i Sánchez (Barcelona, 1930 - 2013).

>> A partir del 8 de març | MHC | horaris habituals del Museu.

Portes obertes

Durant la jornada del 8 de març l'entrada al Museu serà gratuïta.

Recorregut "A peu per la Barcelona de les dones"

Ruta pels carrers de Ciutat Vella, uns carrers que han estat escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats, però també del dia a dia de reines, metgesses, intel·lectuals, etc., el nom de les quals ha arribat fins als nostres dies. Tot passejant, analitzarem l’evolució històrica del paper de les dones a la societat i coneixerem aquells indrets en els que encara avui podem trobar indicis del seu llegat.

>> 5 de març, 11 h | Punt de trobada: MHC | Activitat gratuïta | Inscripció prèvia: al tel. 93 2254244 o bé al correu electrònic mhcvisites@gencat.cat

Duoda

"Dhuoda", de Maria Lluïsa Cunillera: adaptació infantil del manual que Dhuoda va escriure per al seu fill

Rosa Sensat

Rosa Sensat

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Entrada gratuïta per a dones i altres activitats

El 8 de març les dones tindran accés gratuït a tot el museu.

A la tarda tindrà lloc la projecció de Big Eyes (Tim Burton, 2013), amb la presentació de Rosa Regàs. Aquest film explica la història de la pintora Margaret Keane, que als anys 50 i 60 va conrear un gran èxit amb les seves pintures de personatges, molt característics pels seus ulls enormes, i de com el seu marit, Walter Keane, es va adjudicar l’autoria de les seves obres. La projecció forma part de la quarta edició del cicle "Per amor a l'art. Cinema i pintura" que aborda la relació entre el cinema i les altres arts. En aquesta edició es fa èmfasi en la reflexió sobre el museu com a institució i les mecàniques mateixes de creació de sentit i valor lligades als museus. També es planteja la dimensió política de personatges i obres. El surrealisme, que altres anys era evocat de manera tangencial, ara és el protagonista.

Com a novetat, s'inicia la visita guiada per a grups a la colecció d'art modern "Art, dones, memòria i lluita" (1 h 30 minuts).

Si no podeu anar al museu, us pot interessar consultar l'itinerari virtual amb obres de dones artistes de la col·lecció en el seu web.

A més, el museu ens proposa conèixer la litografia The Evolution of Woman de Harry Whitney McVickar, una il·lustració del llibre satíric amb el mateix títol, que Harry Whitney McVickar va publicar a Nova York el 1896 i que podeu consultar a Google Books.

>> 8 de març, projecció de Big eyes: 18 h | Sala Oval del Museu Nacional | Sessió gratuïta (V.O.S.E.), inclosa en l’entrada del Museu.

Projecció de "Big Eyes"

Arxiu Nacional de Catalunya (ANC)

Biografies femenines, vides apassionants

L’ANC destaca en el seu web la seixantena de fons documentals produïts per dones que aplega.

A l’ANC s'hi conserva un nombre considerable de fons documentals produïts per dones de condicions socials, trajectòries personals i perfils professionals diversos. La invisibilitat que tenia la dona en el món dels arxius ha anat cedint pas a una realitat molt rica i diversa, que és el reflex del creixent protagonisme femení en la vida econòmica, social i política del nostre país al llarg del segle XX.

Aquests fons ens permeten conèixer dones que s’han distingit en diferents temàtiques:

· L’ensenyament: Mariana Monclús i Charles, Celestina Vigneaux CibilsÀngels Garriga de MataMarta Mata Garriga.

· La literatura: Francesca BonnemaisonMontserrat Ribalta i Escoda, Clementina ArderiuMontserrat Roig.

· L’art: Victoria de los Ángeles, Pilar Pérez Malla, Marina Lie de Goubonina (Marina Noreg), Pilar Llorens (Pastora Martos).

· La fotografia: ColitaPilar Aymerich i Montserrat Sagarra i els fons Brangulí, Horacio Seguí i Joan Martí Macià.

· La política i la lluita social: Flora Isgleas, Pilar Espuña Domènech, Genoveva Agudo, Esperanza Martínez, Ana Mingorance Pérez, Araceli Ruiz Toribio, Milagros Reguera González, Carmen López LandaVicenta García Moreno, Paulina i Adelina Abramson, Maria Dolors Calvet i Puig, Lidia Falcón.

· Persones singulars com Anna Maria Maluquer i Whal, científica, i l’aviadora feminista Raimunda Elías.

Teresa Pàmies. Fons Brangulí

Teresa Pàmies en un míting. Font: ANC, Fons ANC1-42 / Brangulí

Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC)

Algunes activitats als arxius de la XAC

Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Taula rodona “Treballadores de la cultura”. Amb la participació de Mireia Freixa (professora d’història de l’art de la Universitat de Barcelona),  Carme Clusellas (directora del Museu d’Art de Girona), Pilar Parcerisas (periodista i crítica d’art) i M. Luz Retuerta (directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat).

>> 10 de març, 19 h | La Masoveria (c. de l'Església, 36, Esplugues de Llobregat) | Organitza: Museus d’Esplugues de Llobregat (MEL).

Conferència “El viatge de Clotilde Cerdà (1861-1926)”, a càrrec de la historiadora Isabel Segura. 

>> 15 de març, 19 h | Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (c. de Clementina Arderiu, 23, Sant Feliu de Llobregat) | Organitzen: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Arxiu Comarcal del Maresme 

“Dones amb història al Maresme”, X Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme.

>> 16 d'abril | Sala Corrioles - Centre Moral | Arenys de Munt | Amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Maresme.

Arxiu Comarcal del Montsià

Xerrada “Les oblidades dels oblidats”, a càrrec d’Elisenda Belenguer, professora d’història i autora del llibre “Neus Català, memòria i lluita”.

>> 8 de març, 19 h | Consell Comarcal del Montsià | Amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Montsià.

Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

Exposició "Recull d’imatges de la dona a Soriguera (1900-1980). Segle XXI dones al món rural"
Presenta fotografies antigues de dones al món rural procedents de l’Arxiu Comarcal, acompanyades de fotografies de la dona al món rural al segle XXI.

>> Del 8 de març al 30 d'abril | Inauguració: 8 de març, 19 h, a la Sala de plens de l’Ajuntament de Soriguera (Plaça de l’Església, s/n, Vilamur) | Organitza: Ajuntament de Soriguera. Col·labora: Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà.

Arxiu Comarcal del Vallès Occidental

“Amb veus de dones”: visita guiada a l’Arxiu Històric de Terrassa amb perspectiva de gènere, a càrrec de Joan Soler (director de l’Arxiu Històric de Terrassa), i Maria Josep Ariño (tècnica de l’Arxiu).

Recorregut per les instal·lacions de l’Arxiu per conèixer les diferents tasques que s'hi realitzen, i mostra de diferents documents on les protagonistes són les dones des de l’any 958 fins als nostres dies.

>> 8 de març, de 10.30 a 12 h  

Visita guiada "l’Arxiu de Terrassa amb perspectiva de gènere" i "Les Dones Tiana de la Riba: 500 anys d’història”, a càrrec de Montserrat Millàs (genealogista), Joan Soler (director de l’Arxiu Històric de Terrassa) i Maria Josep Ariño (tècnica de l’Arxiu).

Es visitaran les instal·lacions de l’Arxiu per conèixer les diferents tasques que s'hi fan. S'estudiarà com fer el nostre propi arbre genealògic a partir de l’experiència de Montserrat Millàs amb les dones de la família vallesana Tiana de la Riba.

>> 10 de març, de 18 a 19.30 h | Inscripció: al tel. 93 7397068 | Organitza: Arxiu Històric de Terrassa (AHT) – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental (ACVOC).

Lloc: Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental (c. Baldrich, 268, Terrassa).

#8m a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

#8m a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

#8m a l'Arxiu Comarcal del Maresme

#8m a l'Arxiu Comarcal del Maresme

Filmoteca de Catalunya

Estrena del documental Temps d’Écoute

El documental Temps d’Écoute. Lluita de les dones congoleses pel dret a la salut (Pol Penas i Farmamundi, 2016) és un film dedicat a les dones congoleses, el testimoni de les quals convida a reflexionar sobre la situació de les dones arreu del món.

Tot i la cruesa d’algunes de les històries de les protagonistes, el documental presenta, sense victimisme, el gènere com un condicionant en l’accés a la salut, trencant els clixés de les dones i de les societats africanes com passives, pobres i sense iniciativa, alhora que mostra una societat congolesa organitzada, activista i líder en la lluita per la defensa dels seus drets.

Presentació a càrrec del director Pol Penas, l'antropòloga italiana Serena Brigidi i Laia Pibernat-Mir, en representació de Farmamundi.

>> 8 de març, 18.30 h | Sala Laya de la Filmoteca | Sessió gratuïta (V.O.S.C.)

Cicle Chantal Akerman

La Filmoteca, en col·laboració amb la Cinémathèque Royale de BelgiqueDrac Màgic i la Mostra Films de Dones, dedica de l’1 al 27 de març un cicle en record de Chantal Akerman, un dels puntals indiscutibles del cinema modern. Es projectaran 10 títols de la directora belga desapareguda el 2015. 

Mencionar Chantal Akerman és sinònim, sovint, de cinema independent i feminista. La visió creativa d'Akerman transitava sempre entre l'art i el cinema, i des dels anys 70 es va erigir com una de les figures claus, pioneres, del cinema experimental, d'un cinema bastit sobre una mirada profundament personal i creativa.

Un dels temes recurrents dels seus films -més de quaranta obres, entre curtmetratges i llargmetratges- és l'alienació femenina, la recerca sobre la condició mateixa de les dones i, en un segon terme, de la identitat jueva -una de les grans protagonistes de la seva filmografia és la seva mare, supervivent del camp d'Auschwitz.

>> De l'1 al 27 de març | Filmoteca.

Temps d'Écoute

"Temps d'Écoute"

Chantal Akerman

Chantal Akerman

Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)

Alguns del actes promoguts pel CPNL:

Xerrada “El còmic amb ulls de dona”

A càrrec de M. Antònia Company, guanyadora del Concurs de Còmics Ciutat de Cornellà en la categoria de millor historieta en català amb l’obra Musa.

L’acte forma part del cicle “Bafarades” de tallers i xerrades al voltant del còmic en català i està organitzat per la Delegació de Ciutat Vella del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. 

>> 8 de març, 18.30 h | Espai Avinyó - Llengua i Cultura, c. d’Avinyó, 52 (Barcelona) | Entrada gratuïta. Cal inscripció prèvia.

Representació de l’obra “Amb peus de plom

>> 5 de març | Montmeló.

Sessió sobre llenguatge igualitari

>> 8 de març | Consell Comarcal de la Terra Alta.

Cinefòrum: projecció de la pel·lícula Potiche

>> 15 de març | Montornès del Vallès.

Descobrim Margarida Xirgu al Club de Lectura fàcil del mes de març

>> 31 de març | Montornès del Vallès.

El còmic amb ulls de dona

Arts Santa Mònica

Gabinet per a un espectadorLa dona trencada, de Simone de Beauvoir

Es tracta d’una lectura teatral individualitzada, és a dir, adreçada a un sol espectador en cada funció. Interpretada per l’actriu argentina Marisel Jofré i dirigida per Maximiliano Galin.

La dona trencada -extracte de monòleg de l'obra La dona trencada, de la filòsofa francesa Simone de Beauvoir- és una experiència teatral que interpel·la de manera directa i exclusiva als espectadors, que descobriran la història singular d’una dona revolucionada que convida a viatjar pel món femení, connectant amb la seva sensibilitat extrema, intensa, salvatge, subtil.

El format "Gabinet" va ser creat a Xile el 2010 pel cineasta Leonardo Medel i després de presentar-se a diferents països ara arriba per primera vegada a Barcelona.

>> 8 de març, d’11 a 14 h i de 16 a 20 h (cada quinze minuts) | Llengua: castellà | Cal fer  reserva prèvia demanant hora al tel. 93 5671110 (d’11 a 21 h) i amb llistat a recepció | Entrada: pel sistema de taquilla inversa, en el qual el preu de l’entrada serà a consideració de l’espectador després de veure la peça.

Monòleg "La dona trencada"

Sant Joan les Fonts

Xerrada “La natura ens murmura... Literatura i paisatge”

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, parlarà sobre literatura i paisatge en el marc dels actes organitzats per l’Escola de Belles Arts i l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts al Castell de Juvinyà.

Dins dels actes de celebració del Dia Internacional de les Dones també hi ha una exposició de la periodista Mariona Comellas i una instal·lació amb els professors/es de l'Escola de Belles Arts.

>> 6 de març, 11 h | Castell de Juvinyà (Sant Joan les Fonts, la Garrotxa)

Xerrada Literatura i paisatge

El #8M a diferents localitats catalanes

Són moltes les poblacions catalanes que celebren el Dia Internacional de les Dones, sigui amb un extens programa d'actes o només amb una conferència, una exposició o la projecció d'una pel·lícula. La societat catalana, en bona part, és conscient de què cal avançar per aconseguir la igualtat de drets a casa nostra i també a tot el món. Malauradament, a molts països les dones encara són objecte dels pitjors maltractaments i d'una discriminació difícil d'entendre al segle XXI. 

A tall d'exemple, presentem una petita mostra de les programacions que giren entorn del #8M:

· Actes institucionals a diferents localitats (vegeu pàgina web de l'Institut Català de les Dones)

· A Amposta

· A Barcelona

· A Cervera

· Girona

· A Lleida

· A Palafrugell

· A Sabadell

· A Sant Cugat del Vallès 

· A Tarragona 

· A Tàrrega

· A Terrassa

· A la Torre de Capdella

· A Vic 

· A Viladecans

I a molts, molts altres municipis!

Cartell del 8M a Tàrrega

Cartell del #8m a Tàrrega

Les refugiades i les sol·licitants d’asil a la UE

El Parlament Europeu estableix com a tema del 8 de març de 2016 “Les refugiades i les sol·licitants d’asil a la UE”. Amb aquesta iniciativa posa èmfasi en un col·lectiu molt vulnerable: el de les dones i nenes que arriben a Europa fugint de l’horror. Per aquest motiu l’Eurocambra organitza diversos actes els dies 2 i 3 de març, que es poden seguir en directe al seu web.  

A més, des del 2 de març fins a l’1 de juny l’espai Parlamentarium, el Centre de Visites del Parlament Europeu (Brusel·les), acull una exposició fotogràfica que vol mostrar el patiment de les refugiades en els seus desplaçaments dins d’Europa. L’Eurocambra va encarregar aquest reportatge a Marie Dorigny, una prestigiosa fotoperiodista francesa.

Per a més informació vegeu la pàgina web del Parlament Europeu.

Refugiades

Font: europarl.europa.eu

El 8 de març al món

El tema del Dia Internacional de la Dona 2016 és “Per un planeta 50-50 el 2030: donem el pas per a la igualtat de gènere” (Planet 50 – 50 by 2030: Step It Up for Gender Equallity).

Imaginem un món, l’any 2030, on la totalitat de dones i nenes disposin d’igualtat d’oportunitats i de drets. La iniciativa “Donem el pas” demana als governs que adoptin compromisos nacionals per posar fi a la desigualtat de gènere: des de lleis i polítiques fins a plans d’acció nacional i les inversions adients.

Avui, la jornada del 8 de març s'ha consolidat com una ocasió per reflexionar sobre els progressos aconseguits, per unir-nos pel canvi i per celebrar molts actes de coratge i determinació fets per dones de tot el món que han jugat un paper extraordinari en la història dels seus països i comunitats.

International Women's Day

Els orígens

L'origen de la celebració no resideix en un únic esdeveniment sinó en la suma de diferents fets. Durant la revolució industrial, a finals del segle XIX, les dones havien de treballar en condicions molt precàries i a més atendre a la família i les tasques domèstiques, situació que va comportar l'aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals. Es van produir fets colpidors com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857; l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company de Nova York, el dia 25 de març de 1911, on van morir 142 obreres, la majoria d’elles immigrants italianes i jueves.

A la reacció de la dona davant el món industrialitzat s'hi van afegir la lluita pel dret a votar i els moviments en favor de la pau que van sorgir els anys 1913 i 1914, motivats per la imminent Guerra Mundial. L'any 1917, amb 2 milions de soldats russos morts durant la guerra, les dones russes van fer una gran vaga “pel pa i la pau”. Poc després el tsar va abdicar i les dones van obtenir el dret a votar. A partir d'aquest moment, el Dia Internacional de les Dones quedà fixat en la data del 8 de març.

Avui, aquesta jornada, ratificada per les Nacions Unides l’any 1977, es celebra a països de tots el món i vol defendre els drets de la dóna i la seva participació en la vida política i econòmica.

+ infoInstitut Català de les Dones | Nacions Unides | Viquipèdia

Incendi de la Triangle Shirtwaist Company de Nova York (1911)

Incendi de la Triangle Shirtwaist Company de Nova York (1911)

Data d'actualització:  02.03.2016