• Imprimeix

Sant Jordi 2016

Sant Jordi 2016

Conte infantil. Il·lustració de Rocío Bonilla. Font: animallibres.cat

Llibres, roses i dracs amistosos s'apleguen en una jornada que ens ajuda a valorar la lectura, les idees i opinions dels altres, l'immens valor d'escoltar i de ser escoltats, de dialogar i compartir una festa que és per tothom.

Més que mai, ens cal la Cultura. En aquesta segona dècada del segle XXI, quan podíem esperar que al món s'haguessin assolit nivells de benestar raonables i que els millors valors de les societats avançades fossin presents a totes les cultures, lamentablement descobrim a diari escenaris on no s'ha acomplert res del que havíem somniat, ans al contrari, la intolerància, la cobdícia, la manca de solidaritat i l'afany destructiu s'escampen com les pitjors pestes medievals.

Davant d'aquesta realitat, tenim encara molts recursos i un d'ells és la Cultura, una de les millors eines per aconseguir que la nostra societat no emmalalteixi. I precisament ara, per Sant Jordi, tenim ocasió de participar en una gran diada cultural on tothom hi és convidat.

El Departament de Cultura se suma a #SantJordi2016 amb nombroses activitats (vegeu-ne una breu informació en els apartats següents).

El 23 d'abril és la gran festa de la cultura catalana i dels llibres

4a Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques

La Revetlla de Sant Jordi és la festa de la lectura, els lectors i les biblioteques. Lectures dramatitzades, hores del conte, presentacions de llibres, recitals de música, brindis literaris, aparadors de recomanacions de llibres i molt més omplen les biblioteques catalanes la tarda, vespre i nit del 22 d’abril.

Una excellent ocasió per gaudir d'una vesprada festiva i cultural que podeu compartir amb l'etiqueta #revetllasantjordi

Podeu consultar la programació detallada de la Revetlla per ordre alfabètic del nom de la localitat.

A més, aquells que vagin a les biblioteques d'Amposta, Pineda de Mar, el Vendrell, Lloret de Mar i Guissona podran assistir a la segona edició de “Balla’m un llibre”, una programació on cinc coreògrafs interpretaran una obra literària amb motiu del Dia Internacional de la Dansa.

+ info: portal de les biblioteques públiques de Catalunya; cartells Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques i Balla'm un llibre (pdf).

Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques

Propostes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)

• "Lletres al Parlament"
El 22 d'abril a partir de les 11 del matí es durà a terme al Parlament la 12a edició de "Lletres al Parlament". L'edició d'enguany inclou la lectura de textos de Ramon Llull a propòsit que l'any 2016 és l'Any Llull. L’acte inclou intervencions musicals d’estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

• "Lletres al camp"
El 23 d'abril, organitzada per la ILC i la Fundació Futbol Club Barcelona, es farà aquesta activitat que té com a objectiu difondre, tot aprofitant la celebració d’un partit de lliga al Camp Nou, onze dels escriptors que han rebut alguns dels premis literaris més importants del panorama català durant el darrer any. Aquests escriptors són: Xavier Bosch, Empar Moliner, David Plana, Lucia Pietrelli, Josep-Ramon Bach, Francesc Parcerisas, Víctor Obiols, Andreu Carranza, Tània Juste, Anna Maria Vilallonga i Pep Puig. Es repartiran 30.000 punts de llibre.

• "Lletres als ferrocarrils"
El 23 d’abril, 11 h, a les andanes de l’estació de Plaça Catalunya de Ferrocarrils de la Generalitat es batejaran dos trens amb el nom dels escriptors Caterina Albert / Víctor Català i Joaquim Carbó, autors seleccionats amb motiu del 50è aniversari de la mort de Caterina Albert i de la publicació d’un dels llibres més emblemàtics i reeditats de la literatura juvenil catalana, La casa sota la sorra, de Joaquim Carbó.

Durant tota la Diada també es distribuiran, a les andanes i taquilles de les principals estacions de Ferrocarrils de la Generalitat, postals amb frases de tots dos autors. L’acte s’inclou en el programa Paraules entre vies, que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya organitza cada any durant la setmana de Sant Jordi.

Portal catalanday.cat, amb diverses opcions

Regala versos: des del portal es podran regalar fins a 25 postals que contenen frases d'autors i autores catalans, en diferents formats i idiomes. 

Llibres digitals: hi ha dos llibres digitals disponibles que es poden enviar com a detall de Sant Jordi. Un és per adults (What's up with Catalonia, de Liz Castro) i l'altre per a infants (Conte 1714 Trons, canons i un estel, promogut des de la Direcció General de Recerca amb motiu de la celebració del Tricentenari).

300 anys de literatura catalana: perquè descobriu els millors poemes i fragments de la literatura catalana en aquesta selecció de textos.

APPS culturals: un recull de les principals apps culturals en català.

• Postals en català a les xarxes socials
Des de les xarxes socials de la ILC (Facebook i Twitter) es difondran durant tot el dia de Sant Jordi postals literàries.

Any Llull

Any Llull: il·lustració que mostra l'anada a Tunísia i la discusió amb els savis musulmans

Portal catalanday.cat

Portal catalanday.cat

Llengua

“La llengua als mercats”
El 23 d’abril, a Sant Quintí de Mediona. Acte organitzat per la Unió de Venedors Ambulants. Aquesta entitat, juntament amb la Unió “Botiguers al carrer”, Comerç Itinerant del Maresme, Venedors Ambulants de les Terres de l’Ebre, Gremi de Marxants de Girona i comarca i altres, han decidit convertir la Diada de Sant Jordi en una oportunitat per difondre i fomentar l’ús de la llengua catalana als mercats de marxants.

Per Sant Jordi, clava-la amb l'Optimot!
L’Optimot llança a Twitter, fins al 19 d’abril, el concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l'Optimot!”, amb el qual desafia els usuaris a unir creativitat i llengua en un tuit.

#TermJordi16
El TERMCAT, el centre de terminologia catalana, durà a terme una acció de difusió terminològica a les xarxes centrada en la festa de Sant Jordi. 

+ info: portal de llengua catalana.

Concurs Optimot
TERMCAT

#TermJordi16

Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)

El mes d'abril és el període de l'any en què el CPNL promou més activitats vinculades amb la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. Des de començament de mes, els centres de normalització lingüística (CNL) organitzen diverses activitats a tot Catalunya o també hi participen, com són concursos literaris, activitats a les aules de català, jocs florals, dictats populars, trobades amb escriptors, gimcanes lingüístiques, tallers de lectura, intercanvi de llibres, recitals de poesia, clubs de lectura i intervencions en programes de ràdio, entre d’altres.

D'entre les activitats d'enguany destaquen:

La participació del CNL de Cornellà de Llobregat a la Jordiada, el 24 d'abril

El XXVIII concurs de poesia i prosa per a no professionals del CNL de Roses (Sant Just Desvern)

• L’estand a la Fira del Llibre en Català de Molins de Rei, el 23 d'abril

El 8è concurs de narració curta de Santa Coloma de Farners

Podeu consultar els actes i activitats de Sant Jordi que es fan durant el mes d'abril i l'agenda específica d'actes del dia de Sant Jordi al web del CPNL.

Fira del Llibre en Català de Molins de Rei

Fira del Llibre en Català de Molins de Rei. Font: viumolinsderei.com

Centre de Documentació de Cultura Popular

Regalar llibres 

El Centre de Documentació de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, oferirà de manera gratuïta i pel públic en general, tots els llibres duplicats del seu fons. Aquest oferiment estarà vigent les setmanes anterior i posterior a la Diada de Sant Jordi. En concret els dies laborables del 18 al 29 d’abril de 9 a14 hores, al mateix Centre de Documentació, plaça de Salvador Seguí, 1-9, 2a planta (edifici Filmoteca de Catalunya).

Bookcrossing

S’ha definit el bookcrossing com a un “club de llibres global” basat en tres senzilles normes (tres erres en anglès): read (llegeix), register (registra) i release (allibera). Amb aquesta iniciativa es vol fer possible el compartir l’experiència de la lectura i difondre el coneixement de les diferents disciplines.

El Centre de Documentació de Cultura Popular participa en una campanya de bookcrossing juntament amb més de 45 biblioteques, museus i centres especialitzats en art, museus i patrimoni que es farà, per vuitè any consecutiu, el proper 23 d’abril.

Els centres inscrits preveuen "alliberar" o posar en circulació enguany un total de 2.000 llibres amb la idea de què després de ser llegits siguin "alliberats" en un altre punt de bookcrossing. En tots aquests volums hi haurà una etiqueta que els identificarà i on es podran llegir les instruccions per a la correcta participació dels lectors, que a través de la pàgina web de bookcrossing podran indicar el lloc on han "alliberat" el llibre ja llegit. El lloc on es deixa el llibre ha de ser un espai públic (universitat, mitjà de transport, parc, poliesportiu, etc.) per tal de facilitar que un altre lector el trobi i el "capturi".

Bookcrossing

Bookcrossing, compartim la lectura!

ArtsLibris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània

Arts Libris celebra la 7a edició amb la participació de prop de 100 expositors. Els llibres d’artista, fotollibre, la bibliofília contemporània, juntament amb altres formats i l’heterogeni ventall de printed matter creat per artistes dels segles XX i XXI recuperen el protagonisme i ens remeten a l’essència de la fira.

Arts Libris, a més d'una fira, és un esdeveniment cultural. Per això inclou un extens programa d'activitats amb exposicions, debats i tallers al voltant del món del llibre i les edicions, on participen personalitats tant nacionals com internacionals. Destaca la tercera edició del Simposi Internacional sobre l’Edició del Llibre d’Artista, que enguany versarà sobre la reedició, el col·leccionisme i interseccions. 

D'aquesta manera, Arts Libris amplia el seu programa cultural i es consolida com a prestigiosa plataforma de producció, difusió i intercanvi editorial.

Del 20 al 24 d’abril a l’Arts Santa Mònica – Centre de la Creativitat.

+ info: Arts Libris.

Arts Libris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània

Arts Libris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània

Teatre Nacional de Catalunya (TNC)

#ReciclaCultura
El TNC participa, un any més, en la campanya #ReciclaCultura impulsada per la Fundació Servei Solidari. Durant la setmana de Sant Jordi hi ha una parada al vestíbul de la Sala Petita on es posen a la venda, a preu solidari, llibres portats i dedicats per membres de diferents companyies artístiques de la temporada 2015 – 2016 (actrius, actors, directors...).

Es tracta d’una venda solidaria amb la finalitat de recaptar diners per la Fundació Servei Solidari, dedicada a fer possible l’alfabetització de persones nouvingudes i/o amb pocs recursos.

Promoció especial Sant Jordi 2016
El TNC ofereix una promoció especial a tots els espectadors que vulguin veure Victòria, de Pau Miró, i/o Qui bones obres farà, de Pep Tosar a partir de textos de Txèkhov. Aquells qui comprin les entrades per a aquests dos espectacles el mateix dissabte 23 d’abril, podran gaudir d’un 50% de descompte en les tarifes generals (entrades limitades).

#ReciclaCultura

Arxius comarcals

Algunes de les activitats programades pels arxius són:

Arxiu Comarcal de l'Alt Camp

• Exposició “La desmesurada vida de Ramon Llull en els 700 anys de la seva mort". Mostra itinerant.
Del 20 d’abril al 10 de maig al hall de la Casa de Cultura de Valls | Organitza: Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, Museu de Valls | Exposició produïda per la Institució de les Lletres catalanes.

Arxiu Comarcal del Baix Camp

• Presentació del Drac de l’Arxiu, a càrrec de Salvador Palomar. El Drac s’ha tret d’un dibuix trobat a la coberta de pergamí d’un protocol notarial de l’any 1364, del Fons Notarial de Reus i s’ha editat com a punt de llibre.
Dia 19 d’abril, 15.30 h, a la sala d’actes de l’Arxiu.

Roda de premsa amb la presentació de Pere l’@xiver, un personatge creat, que serveix de guia en la presentació de l’Arxiu als alumnes de les escoles, quan visiten l'arxiu. Va dirigit als alumnes de primària.
Dia 21 d’abril, 10 h, a la sala d’Actes de l’Arxiu. Seguidament es farà una visita a l’Arxiu, amb els alumnes assistents. S’ha editat una enganxina amb el personatge de Pere l’@rxiver.

Arxiu Comarcal d'Osona

• Presentació del llibre Passola, Josep Maria: Epistolari Puigrubí , 1651-1689. El comerç a Osona en les cartes del mercader Josep Puigrubí
Organitza: Arxiu Comarcal d’Osona, Consell Comarcal d’Osona i altres | Col·labora: Hospital de la Santa Creu de Vic.

• Visita guiada a l’Arxiu Comarcal d’Osona, dins de les activitats emmarcades en el Mapa de les Lletres de Vic
Dia 28 d’abril de 17 a 18 h | Cal inscripció prèvia, al correu acosona.cultura@gencat.cat o al tel. 670 544312.

Arxiu Comarcal del Priorat

• Presentació del llibre coeditat per l’Ajuntament de Capçanes i l’Arxiu Comarcal del Priorat L’Orfeó Capçanenc i el seu Esbart Dansaire, de Joan Marco Arroyo.
Dia 16 d’abril, 19 h, a La Pedrera de Capçanes.

Arxiu Comarcal del Solsonès

• Taller d’origami o papiroflèxia
Dia 23 d’abril, de 10 a 13 h a la Biblioteca Comarcal de Solsona
Organitza: Amics del Museu, Biblioteca Comarcal de Solsona i l’Arxiu Comarcal del Solsonès | Activitat oberta a tothom.

Arxiu Comarcal de l'Urgell

• Presentació del núm.30 de la revista "URTX. Revista d’humanitats de l’Urgell"
A càrrec de Josep Giralt Balagueró, director del Museu de Lleida. Diocesà i comarcal. El Museu Comarcal de l’Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega coediten aquesta publicació que enguany arriba al seu número 30.
Dia 21 d'abril, 20 h, al Museu Comarcal de l’Urgell (Carrer Major. 11, Tàrrega).

 

Mapa de les Lletres de Vic (fragment)

Mapa de les Lletres de Vic (fragment)

Activitat a l'Arxiu Comarcal del Priorat

Presentació del llibre de Joan Marco a l'AC del Priorat

Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC)

• Jornada de portes obertes a l’exposició permanent del museu i a l’exposició temporal "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina"

• L’evolució humana i la Prehistòria: visita a les sales de prehistòria i excavació a l’àrea d’experimentació arqueològica del MAC. D'11 a 12.30 h.

• Tardes de cinema al MAC, 17 h

Dia 23 d'abril | Seu de Barcelona del MAC | Activitats gratuïtes | Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat

+ info: Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Exposició al MAC Barcelona

Exposició al MAC Barcelona

Museu d'Història de Catalunya

•  Jornada de portes obertes al Museu
Dia 23 d'abril, de 10 a 19 hores

• Visita guiada gratuïta a l'exposició "T'estimo? Una història de l'amor i el matrimoni"
Dia 23 d'abril a les 12 hores.

• Setmana del 18 al 24 d'abril
El museu recomanarà cada dia un llibre a les xarxes socials. En col·laboració amb Bestiari, la llibreria del museu.

• Presentacions de llibres
El Museu d'Història de Catalunya celebra el mes de Sant Jordi presentant un seguit de novetats editorials. Des del còmic fins a la biografia, un intensiu literari per a tots els gustos.

Exposició "T'estimo? Una història de l'amor i el matrimoni"

Exposició "T'estimo? Una història de l'amor i el matrimoni"

Museu d'Art de Girona

Espectacle de Sant Jordi
El Museu d’Art de Girona convida a les escoles a gaudir d’un espectacle al carrer per celebrar la Diada de Sant Jordi.
Dia 22 d'abril, 10 hores | Activitat gratuïta | Places limitades | Cal fer reserva prèvia al telèfon 972 414058.

+ info:  Museu d'Art de Girona

Espectacle infantil de Sant Jordi a Girona

Espectacle infantil a les escales de la Pujada de Sant Martí

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)

Jornada de portes obertes
Jornada de portes obertes
a tots els centres que depenen del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona −Museu Arqueològic (plaça del Rei, 5), Museu i Necròpolis Paleocristians (Av. de Ramón y Cajal, 84), Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i Vil·la romana de Centcelles (Constantí), que es podran visitar de manera gratuïta en el seu horari habitual, així com les exposicions temporals al MNAT: “Re-descobrint Centcelles”, a la Sala d’exposicions temporals, “La moneda romana en època d’August”, a la Sala I, i l’exposició “Meet me there”, a la Sala VI.
Dia 23 d'abri

Perseu, el Sant Jordi grec
En el marc de la Diada de Sant Jordi, el museu ens proposa una activitat entorn del paral·lelisme entre la llegenda de Sant Jordi i el mite de Perseu i Andròmeda –representat en el conegut mosaic de la Medusa procedent de Tàrraco– que ens permetrà conèixer històries d’herois, de belles donzelles i de lluites contra els monstres, relacionades amb el nostre patrimoni i amb l’antiguitat clàssica.

Una activitat del programa "Vine al Museu en família... Pots fer una gran descoberta!", pensada per a grups de famílies que vulguin passar una estona interessant i divertida a l’entorn del nostre passat.

Dia 24 d'abril, 11 h | Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (plaça del Rei, 5) | Preu: 5 € per persona | Cal reserva prèvia al tel. 977 251515 / 977 236209 o bé a  mnat@gencat.cat.

Activitat familiar al MNAT

Activitat familiar al MNAT

Biblioteca de Catalunya (BC)

La Biblioteca de Catalunya celebra la Diada de Sant Jordi amb una jornada de portes obertes i diverses activitats:

Portes obertes: 23 d'abril, de 10 a 17.30 h

S'ofereixen visites guiades de grup i també visites lliures, amb la possibilitat de seguir l'itinerari amb codis QR distribuïts per tot el recorregut.

Es poden veure exposicions i mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la BC, un patrimoni que constitueix el testimoni de la creació literària, artística i científica de Catalunya al llarg dels anys. I a l'Espai Zero es pot visitar l'exposició "Shakespeare entre nosaltres".

A la Sala de Llevant tindran lloc petits concerts de pianola. Entre les peces que es reproduiran -amb motiu del centenari de la mort d'Enric Granados- hi haurà alguns dels rotlles "d'artista", impressionats per a la casa Hupfeld per ell mateix.

També hi haurà la possibilitat de visitar la caseta que feia servir com a estudi de treball Roser Capdevila, que ha estat decorada per ella mateixa.

• Altres activitats destacades de la BC són el cicle de conferències a l'entorn de l'exposició "Shakespeare entre nosaltres", la programació "Llegim al jardí" i el cicle "16 òperes BIB" .

Biblioteca de Catalunya

Biblioteca de Catalunya

Activitats a la Catalunya Central

Vic estrena un nou microconte a la façana dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central.

Els serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central tornen a impulsar, per cinquè any consecutiu, la iniciativa literària per enriquir la diada de Sant Jordi. S’exposaran un total de cinc microcontes a Vic, Manresa, Berga, Taradell i Solsona amb l’objectiu de contribuir a la creació literària d’aquest gènere i aprofitar per retre un homenatge a les figures de Pere Calders i Joan Brossa

Els autors escollits aquest any per a redactar un nou microconte inèdit són: Pasqual Farràs (Vic), Jordi Estrada (Manresa), Joan Pinyol (Taradell), Antoni Pladevall (Berga) i Ramon Erra (Solsona).

També s’han editat punts de llibre amb els mateixos microcontes dels cinc autors escollits. Se’n trobaran a les biblioteques de les ciutats escollides per a mostrar els microcontes.

+ info: nota de premsa (pdf); punt de llibre (pdf).

Microconte a Vic

Microconte a Vic

Sant Jordi al món

El dia 23 d’abril, una quarantena de països se sumarà a la celebració de la diada de Sant Jordi, que es viurà de formes molt diverses. Per mitjà de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior, coordinada per l’Institut Ramon Llull (IRL), i en col·laboració amb les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’exterior, s’han programat actes culturals al llarg de tota la setmana a ciutats com Chicago, Berlín, Londres, Moscou, Nova York, Santiago de Xile, Venècia o Washington, entre d’altres. A més, gairebé totes les universitats que ofereixen docència d’estudis catalans i els casals catalans muntaran parades amb llibres i roses per la Diada. Gran part d’aquestes activitats es poden consultar al portal BooksandRoses.cat, impulsat per Diplocat

En total s’han programat més d’un centenar d’activitats arreu del món. Entre els actes més destacats de la Diada s’hi poden trobar cites ja clàssiques com la de Londres al Borough Market o la Catalan Week de la Universitat de Massachusetts, als Estats Units. Però també sobresurten algunes novetats com un concurs de memes sobre Sant Jordi i la cultura catalana a la Universitat de Guadalajara, a Mèxic; una botifarrada a Santiago de Xile dins la "Conmemoración de San Jorge y la Virgen de Montserrat"; o l’esdeveniment "‘Roses i llibres" a Turí, una tarda dedicada a la literatura catalana contemporània a Itàlia amb la participació de quatre escriptors catalans. 

A més, l’Institut Ramon Llull organitza, en col·laboració amb Amical Wikimedia, la Viquimarató Qui té por de Ramon Llull?.

+ info: nota de premsa de l'Institut Ramon Llull (document Word); notícia al web de l'IRL. 

Sant Jordi a Berlín

Sant Jordi a Berlín

Catalan Week a la Universitat de Massachusetts

Catalan Week a la Universitat de Massachusetts

I encara més...

A l'Agenda Cultural podeu consultar activitats relacionades amb #SantJordi2016 o de temàtica literària en general. Hi ha moltíssimes propostes per gaudir d'una Diada excepcional, una jornada festiva que any rere any captiva els ciutadans i ciutadanes del país i els visitants que volen conèixer-nos.

Alguns dels esdeveniments destacats són la 29a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi a Montblanc, el 32è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya a Mollerussa, la Nit de Contes al cementiri modernista de Lloret de Mar, la 13a Lectura continuada de l'obra de Josep Pla a Palafrugell, i molts, molts altres actes que ompliran de festa, llibres i roses les places i els carrers dels nostres pobles i ciutats.

Una activitat singular és la de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que ha editat un punt de llibre perquè els socis de l'entitat reparteixin entre les persones que s'hi acostin per signar llibres el dia de Sant Jordi. 

Es tracta d'un punt de llibre amb un poema de Joana Raspall i el disseny de Mercè Canals, que tracta sobre els refugiats, milers de persones que es troben perduts en el no res i a qui la societat més benestant ha d'obrir les portes abans que sigui massa tard.

Fragment del poema de Joana Raspall dedicat als refugiats

Fragment del poema de Joana Raspall dedicat als refugiats