• Imprimeix

#SantaCreu16 a Figueres

#santacreu16 a Figueres

Cartell de les Fires i Festes de la Santa Creu 2016. Autor: Manel Gràvalos

Ara, a la primavera, el bon temps mediterrani contribueix a donar esplendor a moltes fires i festes de diferent temàtica que es fan a diferents localitats catalanes. D’entre les que es duran a terme properament, volem destacar les de Figueres, unes fires que ofereixen un gran nombre d’activitats i que són organitzades en bona part per les entitats ciutadanes.

Del 29 d’abril al 8 de maig, la capital de l’Alt Empordà ens convida a les Fires i Festes de la Santa Creu, la celebració col·lectiva més assenyalada de la ciutat.

El programa de #santacreu16 presenta 180 activitats per a tots els públics, de les quals 103 han estat organitzades per entitats i associacions de la ciutat. Descobrireu un programa molt variat, que fa de les fires un esdeveniment cultural, social, festiu i esportiu i proposa a tothom participar-hi i gaudir-ne.

180 activitats en el programa de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres

El Pregó

En la present edició, el Pregó serà a càrrec del Consell Ciutadà d’Infants, que d’aquesta manera obriran oficialment les festes el dissabte 30 d’abril a les 18 hores, a la plaça de l’Ajuntament. No cal dir amb quina il·lusió aquest col·lectiu està treballant per complir amb la seva missió, i aquesta il·lusió té un immens valor.

Pregó

#santacreu16, el programa

El programa de les fires conté propostes molt variades, n’hi ha per a tots els gustos i totes les edats. A més, un bon nombre d’actes són gratuïts.

Presentarem una breu pinzellada sobre la programació de #SantaCreu16:

• L’Envelat
L’Envelat torna a la plaça Catalunya, amb concerts i ball. Hi haurà les orquestres Maravella, Costa Brava, Selvatana, Saturno, Titanium, Montgrins, La Xatta i La Principal de la Bisbal.

A més, el primer dia de les fires, el 29 d’abril, s’hi farà una festa revival dels anys 80 amb Octopussy.

• Embarraca’t
Un any més. L’Embarraca’t captivarà fins la matinada una multitud de joves o no tan joves amb bona música. En aquesta edició el cartell anirà encapçalat pels grups Maldita Nerea, Blaumut, Berri Txarrak i Esne Beltza, als quals s’incorporen propostes locals de qualitat com Vacas Sagradas, Julay’s i Caritat Humana. També hi actuaran altres grups com Ressaka, el New York Ska Jazz Ensemble, Cru, Germà Negre, Ebri Knight o Crossing. Per tancar la festa, com en altres edicions, hi haurà l’actuació de l’Orquestra Di-versiones.

L’Embarraca’t es farà els dies 29 i 30 d’abril i 2, 6 i 7 de maig.

• Fires del Primer de Maig
En aquesta jornada, matí i tarda, les places i carrers de Figueres s’omplen de fires, amb la novetat que enguany se n’afegeix una dedicada a la intolerància alimentària:

· 56a Fira del Dibuix i la Pintura

· 41a Fira del Col·leccionisme

· 41a Fira del Brocanter

· 34a Fira d'Artesania

· 34a Fira Mercat

· 31a Fira de l'Alimentació

· 1a Fira de la Intolerància Alimentària

· 2a Fira Fotogràfica

· 5a Fira monogràfica del Vidre

· 3a Ecofira Empordà i d'altres

• Un antic casal per la Mostra d’Art Floral
Una bona ocasió per descobrir un espai restaurat. L’Ajuntament procura que cada activitat tingui un espai adient, així, el 2015 es va obrir el recuperat Convent dels Caputxins i, en aquesta ocasió, s’estrenen la planta baixa i el jardí de la Casa Nouvilas, un casal del darrer terç del segle XIX (carrer Nou, 78). També s’hi farà el 66è Concurs de roses i una de les accions de microteatre que organitza La Nau Oliva, les quals també es fan a Caputxins, el Museu del Joguet i el Museu de l’Empordà.

• Visites per conèixer millor la ciutat
El 3 de maig, visita guiada “La Guerra Civil a Figueres”; el mateix dia, portes obertes i visites guiades al Castell de Sant Ferran i visita guiada “Descobreix la Figueres de Dalí”.

• Concurs de Creus de Maig
També s’espera una participació elevada en el tradicional Concurs de Creus, que ajuda a estendre la festa per tots els barris figuerencs. El 3 de maig, al llarg de tot el dia, un tren turístic, amb sortida i arribada a la Rambla, recorrerà els espais on són exposades les creus.

• Activitats esportives i infantils
Entre les nombroses activitats esportives destaquen els trofeus de Santa Creu i les activitats per als més petits. I la festa de la mainada està assegurada: es faran espectacles infantils gairebé cada dia, molts a la plaça Josep Pla. Al passeig Nou es farà el “jugui-jugui”.

• Sardanes
Les sardanes prenen un protagonisme especial: pràcticament n’hi haurà cada dia a la plaça de l’Ajuntament, i el diumenge 8 de maig tindrà lloc el 69è Concurs de colles sardanistes a la plaça de Catalunya. D’aquesta manera, la ciutat comença a preparar-se per ser la Capital de la Sardana 2017.

• Les tradicions de sempre
Gegants, grallers, dnses tradicionals i castellers no faltaran a les fires. A més, el vespre del primer de maig, La Cebetes i el Bou protagonitzaran una cercavila nocturna organitzada pels Amics dels Gegants.

• Fira del Llibre Vell, Fira de Vins i exposicions
El 3 de maig es farà la 36a Fira del Llibre Vell a la plaça de Catalunya, i durant les fires hi haurà una dotzena d’exposicions a diferents espais de la ciutat. A més, el 7 de maig es farà la Fira de Degustació i Venda de Vins Dolços a la Rambla.

• Les Justes del Rei Jaume
Els dies 7 i 8 de maig, el Castell de Sant Ferran acull les Justes del Rei Jaume, amb el mercat medieval, campaments i espectacles emocionants.

• Nit de focs
El 8 de maig arriba la cloenda de les fires amb un gran castell de focs d’artifici al Castell de Sant Ferran, a les 22.30 hores.

Trobeu tota la informació de #SantaCreu16

Trobeu tota la informació de #SantaCreu16

Parc d'atraccions a les fires de Figueres

Diversió assegurada al parc d'atraccions

Castell de Sant Ferran

El Castell de Sant Ferran, escenari de les Justes del Rei Jaume. Font: ara.cat

Les Justes del Rei Jaume

Les Justes del Rei Jaume

Apps i xarxes socials

Tampoc faltarà l’aplicació per a mòbils de la Santa Creu 2016, amb informació ampliada de totes les activitats i actes que es faran durant els deu dies. Així mateix, des de l’Ajuntament també es proposa fer difusió a les xarxes socials dels hashtags #SantaCreu16 i #Figueres, per tal de fer arribar les activitats de les festes a tothom.

Més informació

Ajuntament de Figueres

Programa de les Fires i Festes de la Santa Creu

Justes del Rei Jaume

tramuntana.tv

#SantaCreu16 a l'Agenda Cultural

Portal turístic de la ciutat de Figueres

Figueres a la Viquipèdia

Alt Empordà a la Viquipèdia

 

 

Portal turístic de Figueres

Portal turístic de Figueres

Data d'actualització:  25.04.2016