• Imprimeix

Rutes i visites

Visitem Montblanc

Església de Sant Miquel

Església de Sant Miquel (CC, autor: Till F. Teenck)

Hem reunit per a vosaltres alguns dels recursos que el portal gencat i altres pàgines web ofereixen amb informació sobre rutes, visites i itineraris.

En primer lloc us presentem una proposta d'actualitat. Si voleu trobar-ne més podeu consultar l’Agenda Cultural, on es recullen activitats que es fan arreu de Catalunya.

La nostra proposta: descobrim Montblanc, una ciutat medieval a la Conca de Barberà

Montblanc, capital de la Conca de Barberà, és una vila medieval amb molts atractius per ser visitada, que precisament aquest any 2018 és la Capital de la Sardana i també Vila del Llibre (24 i 25 de març).

El seu nucli antic va ser declarat Conjunt Monumental i Artístic el 1947. Al segle XIV Montblanc va viure un temps de gran esplendor, essent una de les ciutats més poblades de Catalunya. Es van construir obres rellevants com el recinte emmurallat (que comptava amb 31 torres i 5 portals) i l'església de Santa Maria. Actualment es conserva bona part del patrimoni montblanquí, que podeu visitar escollint alguna de les propostes que us ofereix el web municipal: la muralla, l'imponent església de Santa Maria, l'església de Sant Miquel, l'hospital de Santa Magdalena, la plaça Major... I, a més, podeu aprofitar la sortida per gaudir de la gastronomia local.

Durant la Guerra dels Segadors es va destruir part de la muralla, es van cremar els arxius i, durant la retirada de les tropes castellanes es va bombardejar la façana de l'església gòtica de Santa Maria. Es van patir múltiples assalts, saqueigs i incendis que van acabar amb la inicial grandesa de Montblanc. Aquest episodi es coneix com La General Crema.

Avui, la ciutat està clarament recuperada i acull nombroses activitats culturals molt populars, com les calçotades; la Setmana Medieval (enguany, del 20 al 29 d’abril); Brickània (16 i 17 de juny); els concerts d’estiu; la Festa Major; Terrània, el Festival de Ceràmica (setembre) o Clickània (octubre), entre d’altres.

No oblideu que el terme municipal de Montblanc compta amb pintures rupestres que han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com a jaciment de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica.

I si voleu voltar per les rodalies, podeu fer la passejada pel Francolí fins la Font de la Ceba, o  altres sortides per apropar-vos al paisatge i la natura.

A l’Agenda Cultural trobareu activitats que es fan arreu de Catalunya. Podeu consultar-hi notícies sobre rutes, visites, jornades de portes obertes i també programacions que siguin del vostre interès a l'hora de preparar un recorregut pel país.

En el web del Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya, es poden veure des de rutes a peu en família i recorreguts fàcils en BTT fins a grans ascensions, itineraris per fer en cadira de rodes, visites al patrimoni cultural o al paisatgístic. Amb informació relativa a cadascuna de les comarques de Catalunya.

I en altres webs: la ruta del Pirineu comtal, que va des de l'Empordà fins a la Ribagorça, i el Camí de Sant Jaume a Catalunya.

Turisme de Catalunya t'ofereix suggeriments per a tots els gustos que contemplen elements de la història del país, del patrimoni cultural, de diferents modalitats artístiques, de les festes populars i de les festes tradicionals, entre d'altres. Amb les dades de les oficines d'informació turística.

I un suggeriment...
Les rutes del modernisme, un dels grans atractius del turisme cultural del país: pots triar itineraris a la ciutat de Barcelona o en altres localitats catalanes.

Casa Batlló

Casa Batlló

Informació relacionada

Un gran nombre de rutes t'ofereixen la possibilitat de gaudir de la gastronomia de les nostres comarques: l'oli, el vi, el cava, els embotits, la cuina tradicional i molts altres productes són els protagonistes d'itineraris molt atractius.

Celler modernista de Gandesa

Celler modernista de Gandesa

Parcs de Catalunya és un web on es descriuen els espais naturals protegits del nostre país, des de l'alta muntanya fins als espais marins. Hi trobaràs un conjunt de paratges que són un autèntic tresor que cal conservar. I, a més, hi ha informació d'equipaments, d'itineraris i de què s'hi pot fer.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Informació relacionada

Una joia de la xarxa: tot i més sobre el patrimoni de les nostres comarques. Amb galeries d’imatges, descobertes, notícies, jocs, l’escapada de la setmana, accés als directoris de museus i arxius de Catalunya i reportatges de gran interès.

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Informació relacionada

Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari català presenta el Mapa Literari Català 2.0. Hi trobaràs més de mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia. El Mapa també t’ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

Mapa Literari Català 2.0

Mapa Literari Català 2.0

Informació relacionada

Un espai del portal gencat que mostra la realitat i diversitat del país, amb informació de la seva història i geografia, les dades bàsiques, els espais naturals, el patrimoni cultural, la gastronomia, el temps, el trànsit, el transport públic... i molts enllaços a webs relacionats.

Canal Catalunya

Canal Catalunya

Informació relacionada

Data d'actualització:  23.03.2018

Per saber-ne més