• Imprimeix

Rutes i visites

Font Picant, prop de Sant Hilari. Font: bruixesibandolers.com

Font Picant, prop de Sant Hilari. Font: bruixesibandolers.com

Hem reunit per a vosaltres alguns dels recursos que el portal gencat i altres pàgines web ofereixen amb informació sobre rutes, visites i itineraris.

En primer lloc us presentem una proposta d'actualitat. Si voleu trobar-ne més podeu consultar l’Agenda Cultural, on es recullen activitats que es fan arreu de Catalunya.

La nostra proposta: boscos de bruixes i bandolers

Ara a l’estiu les nits son estrellades i caloroses, als boscos se sent l’orquestra dels grills i de vegades el cant de l’òliba, molt comú al nostre país. És una au que de molt antic ha estat associada a la saviesa, potser no ho podem confirmar, però si més no, sabem que és beneficiosa perquè elimina petits animals que proliferarien massa si no tinguessin algú que se’n nodreix. La remor del vent entre les fulles i amb sort les cuques de llum acaben de completar l’escenari màgic del bosc de nit.

A començament del segle XVII hi havia altres elements en els boscos de la Catalunya interior, o això creien les autoritats de l’època, ignorants i supersticioses: les bruixes i els bandolers. En aquells temps la repressió contra les dones acusades de bruixeria va ser ferotge. Van sorgir llegendes de bruixes i fets fantàstics que encara perduren entre les boires dels nostres boscos. Els bandolers, força més autèntics que les bruixes, van tenir nom i cognoms i se n’expliquen de tots colors. Qui no ha sentit parlar d’en Serrallonga o d’en Perot Rocaguinarda, el bandoler del Lluçanès?

Podeu pensar que les acusades de bruixeria eren de vegades dones sàvies, que cercàven remeis per guarir malalties, o dones amb la ment malalta o senzillament dones difamades per gent de mala fe. Moltes van morir injustament a la forca o van ser torturades. I tot era ben legal.

El Montseny, les Guilleries i el Lluçanès, amb els seus boscos densos i misteriosos, van ser terres de bruixes i bandolers. Avui, les poblacions d’Arbúcies (“Arbúcies, dotze dones, tretze bruixes”), Viladrau, Sant Hilari Sacalm (la vila de les cent fonts), Sant Feliu Sasserra i Olost ens proposen rutes per recrear les antigues llegendes, uns itineraris que a la vegada ens permeten conèixer paratges naturals espectaculars. Trobareu informació detallada al web bruixes i bandolers, on per a cadascuna d’aquestes localitats es relacionen diferents rutes molt atractives, com els boscos d’en Serrallonga o el salt de la dona d’aigua, entre moltes altres.

Haureu d’estar disposats a caminar una mica, però què millor que una bona caminada respirant l’aire fresc del bosc? I si és al tard, tanqueu els ulls i imagineu-vos aquelles nits, fa molt temps, quan encara se sentia udolar els llops.

+ info: Turisme del Lluçanès; Turisme del Montseny; Espai Natural de les Guilleries-Savassona; Centre d'Interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra; per completar la vostra sortida, podeu cercar activitats del vostre interès a l'Agenda Cultural.

 

A l’Agenda Cultural trobareu activitats que es fan arreu de Catalunya. Podeu consultar-hi notícies sobre rutes, visites, jornades de portes obertes i també programacions que siguin del vostre interès a l'hora de preparar un recorregut pel país.

En el web del Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya, es poden veure des de rutes a peu en família i recorreguts fàcils en BTT fins a grans ascensions, itineraris per fer en cadira de rodes, visites al patrimoni cultural o al paisatgístic. Amb informació relativa a cadascuna de les comarques de Catalunya.

I en altres webs: la ruta del Pirineu comtal, que va des de l'Empordà fins a la Ribagorça, i el Camí de Sant Jaume a Catalunya.

Turisme de Catalunya t'ofereix suggeriments per a tots els gustos que contemplen elements de la història del país, del patrimoni cultural, de diferents modalitats artístiques, de les festes populars i de les festes tradicionals, entre d'altres. Amb les dades de les oficines d'informació turística.

I un suggeriment...
Les rutes del modernisme, un dels grans atractius del turisme cultural del país: pots triar itineraris a la ciutat de Barcelona o en altres localitats catalanes.

Casa Batlló

Casa Batlló

Informació relacionada

Un gran nombre de rutes t'ofereixen la possibilitat de gaudir de la gastronomia de les nostres comarques: l'oli, el vi, el cava, els embotits, la cuina tradicional i molts altres productes són els protagonistes d'itineraris molt atractius.

Celler modernista de Gandesa

Celler modernista de Gandesa

Parcs de Catalunya és un web on es descriuen els espais naturals protegits del nostre país, des de l'alta muntanya fins als espais marins. Hi trobaràs un conjunt de paratges que són un autèntic tresor que cal conservar. I, a més, hi ha informació d'equipaments, d'itineraris i de què s'hi pot fer.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Informació relacionada

Una joia de la xarxa: tot i més sobre el patrimoni de les nostres comarques. Amb galeries d’imatges, descobertes, notícies, jocs, l’escapada de la setmana, accés als directoris de museus i arxius de Catalunya i reportatges de gran interès.

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Informació relacionada

Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari català presenta el Mapa Literari Català 2.0. Hi trobaràs més de mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia. El Mapa també t’ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

Mapa Literari Català 2.0

Mapa Literari Català 2.0

Informació relacionada

Un espai del portal gencat que mostra la realitat i diversitat del país, amb informació de la seva història i geografia, les dades bàsiques, els espais naturals, el patrimoni cultural, la gastronomia, el temps, el trànsit, el transport públic... i molts enllaços a webs relacionats.

Canal Catalunya

Canal Catalunya

Informació relacionada

Data d'actualització:  28.07.2017

Per saber-ne més