• Imprimeix

Rutes i visites

Ruta dels Castells del Sió a la Segarra

Montfalcó Murallat. Font: guimera.info

Montfalcó Murallat. Font: guimera.info

Hem reunit per a vosaltres alguns dels recursos que el portal gencat i altres pàgines web ofereixen amb informació sobre rutes, visites i itineraris.

En primer lloc us presentem una proposta d'actualitat. Si voleu trobar-ne més podeu consultar l’Agenda Cultural, on es recullen activitats que es fan arreu de Catalunya.

La nostra proposta: 

La nostra proposta: visitem els Castells del Sió a la Segarra

El riu Sió neix a Gàver, municipi d’Estaràs, que després de recórrer 77 km desemboca al riu Segre, regant les comarques de la Segarra, l’Urgell i la Noguera.

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. D’aquesta manera, el riu Sió va esdevenir un espai de frontera en aquestes terres.

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir. Es tracta d’un recorregut planer que s’endinsa en els paisatges de secà propis de la comarca de la Segarra, apte per a tot tipus d’excursions familiars, tant en cotxe, com a peu o en BTT.

Alguns dels castells de la Ruta es poden visitar i ofereixen l’opció de fer visites guiades, mentre d’altres només es poden contemplar des de l’exterior.

Entre els primers, trobem per exemple el Castell de Concabella, on s’ubica el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió. Hi trobarem informació per conèixer la nostra història: l’expansió feudal sobre Al-Andalus, la creació d’una línia defensiva cristiana i la pervivència del règim senyorial a l’època moderna.

Un altre espai que cal conèixer és la Vila Closa de Montfalcó Murallat, una de les joies arquitectòniques de les Terres de Lleida. És un poblet medieval situat sobre un turó que ocupava una posició estratègica per a la vigilància i la defensa en època de la reconquesta cristiana. El conjunt, envoltat d’altes muralles, conserva una quinzena de cases distribuïdes al voltant d’una placeta i del carrerons que hi condueixen.

Aquest espai ofereix visites guiades per a grups i visites taller per a escoles amb reserva prèvia.

Podeu consultar informació sobre els Castells del Sió al web lasegarra.org i escollir quins voleu visitar. Ja ve el bon temps, s'acosten els dies assolellats i les temperatures agradables, i una sortida al camp per descobrir els antics Castells del Sió, que s’aixequen majestuosament enmig de la natura, és una bona proposta per endinsar-nos en bonics paisatges i en la nostra història, us agradarà!

+ info: somsegarra.cat; concabella.cat; Fundació Castells Culturals de Catalunya; els Castells dels Països Catalans a la Viquipèdia.

A l’Agenda Cultural trobareu activitats que es fan arreu de Catalunya. Podeu consultar-hi notícies sobre rutes, visites, jornades de portes obertes i també programacions que siguin del vostre interès a l'hora de preparar un recorregut pel país.

En el web del Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya, es poden veure des de rutes a peu en família i recorreguts fàcils en BTT fins a grans ascensions, itineraris per fer en cadira de rodes, visites al patrimoni cultural o al paisatgístic. Amb informació relativa a cadascuna de les comarques de Catalunya.

I en altres webs: la ruta del Pirineu comtal, que va des de l'Empordà fins a la Ribagorça, i el Camí de Sant Jaume a Catalunya.

Turisme de Catalunya t'ofereix suggeriments per a tots els gustos que contemplen elements de la història del país, del patrimoni cultural, de diferents modalitats artístiques, de les festes populars i de les festes tradicionals, entre d'altres. Amb les dades de les oficines d'informació turística.

I un suggeriment...
Les rutes del modernisme, un dels grans atractius del turisme cultural del país: pots triar itineraris a la ciutat de Barcelona o en altres localitats catalanes.

Casa Batlló

Casa Batlló

Informació relacionada

Un gran nombre de rutes t'ofereixen la possibilitat de gaudir de la gastronomia de les nostres comarques: l'oli, el vi, el cava, els embotits, la cuina tradicional i molts altres productes són els protagonistes d'itineraris molt atractius.

Celler modernista de Gandesa

Celler modernista de Gandesa

Parcs de Catalunya és un web on es descriuen els espais naturals protegits del nostre país, des de l'alta muntanya fins als espais marins. Hi trobaràs un conjunt de paratges que són un autèntic tresor que cal conservar. I, a més, hi ha informació d'equipaments, d'itineraris i de què s'hi pot fer.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Informació relacionada

Una joia de la xarxa: tot i més sobre el patrimoni de les nostres comarques. Amb galeries d’imatges, descobertes, notícies, jocs, l’escapada de la setmana, accés als directoris de museus i arxius de Catalunya i reportatges de gran interès.

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Informació relacionada

Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari català presenta el Mapa Literari Català 2.0. Hi trobaràs més de mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia. El Mapa també t’ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

Mapa Literari Català 2.0

Mapa Literari Català 2.0

Informació relacionada

Un espai del portal gencat que mostra la realitat i diversitat del país, amb informació de la seva història i geografia, les dades bàsiques, els espais naturals, el patrimoni cultural, la gastronomia, el temps, el trànsit, el transport públic... i molts enllaços a webs relacionats.

Canal Catalunya

Canal Catalunya

Informació relacionada

Data d'actualització:  09.03.2017

Per saber-ne més