• Imprimeix

Rutes i visites

Visitem la Draga

Poblat Neolític de la Draga

Hem reunit per a vosaltres alguns dels recursos que el portal gencat i altres pàgines web ofereixen amb informació sobre rutes, visites i itineraris.

En primer lloc us presentem una proposta d'actualitat. Si voleu trobar-ne més podeu consultar l’Agenda Cultural, on es recullen activitats que es fan arreu de Catalunya.

La nostra proposta: descobrim la revolució neolítica!

Ara fa més de 7.000 anys alguns dels nostres avantpassats es van establir a la vora de l’estany de Banyoles. Així va sorgir el poblat neolític de la Draga, el més important de Catalunya i on es va produir una veritable revolució.

Antigament les aigües del llac estaven més baixes que ara i hi havia una ampla franja litoral. Arran de l’estany hi havia cabanes i a la part més alta hi havia els graners, els fogars comunitaris i les fosses de residus. Els habitants del poblat feien els murs de les cabanes amb pals de roure, relligats amb un entramat de branques d’avellaner, possiblement revestit amb una capa de fang. La coberta, sostinguda per pilars de roure, tenia doble vessant i estava formada per gabelles de canyissos. Podem intuir l’aspecte dels habitatges i fer-nos una idea encara més aproximada de l’època contemplant els objectes que s’hi han trobat, com vasos ceràmics, eines de roca polida, punxons d’os i objectes d’ornament personal, entre molts altres.

Però perquè parlem de revolució neolítica? Durant el període neolític es van produir grans innovacions que van comportar la ruptura amb els modes de viure, relacionar-se i organitzar-se respecte el període anterior. Els humans varen descobrir l’agricultura i la ramaderia i això els va permetre fer una vida sedentària i no dependre exclusivament de la caça. Fabricaven nous estris adequats a les seves necessitats, domesticaven animals i, en convertir-se en camperols i ramaders, aviat van obtenir més producció del que calia per sobreviure. D’aquesta manera, l’home neolític va poder dedicar-se a noves activitats i especialitzar-se en unes o altres feines.

Avui podem visitar el Parc Neolític de la Draga, situat al mateix lloc on hi havia el poblat lacustre de La Draga (Banyoles). Hi podrem veure reproduccions d’un graner i cabanes com les que hi havia fa milers d’anys, i imaginar com van viure els homes i dones a casa nostra, ja fa molt i molt temps.

Per  completar la nostra visita i conèixer millor els descobriments sobre el jaciment de la Draga, és molt recomanable visitar també l’exposició "La revolució neolítica: la Draga, el poblat dels prodigis" que es presenta a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya a partir del 29 de setembre de 2017.

Recordeu que les visites al Parc Neolític de la Draga finalitzen el 29 d'octubre.

+ info: reserva prèvia al Museu Arqueològic de Banyoles (tel. 972 572361) o a Arqueolític (arqueolitic@arqueolitic.com i tel. 972 576499); Tribuna d'Arqueologia (sessió dedicada a la Draga); Prehistòria als Països Catalans (Viquipèdia); Turisme Banyoles.

A l’Agenda Cultural trobareu activitats que es fan arreu de Catalunya. Podeu consultar-hi notícies sobre rutes, visites, jornades de portes obertes i també programacions que siguin del vostre interès a l'hora de preparar un recorregut pel país.

En el web del Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya, es poden veure des de rutes a peu en família i recorreguts fàcils en BTT fins a grans ascensions, itineraris per fer en cadira de rodes, visites al patrimoni cultural o al paisatgístic. Amb informació relativa a cadascuna de les comarques de Catalunya.

I en altres webs: la ruta del Pirineu comtal, que va des de l'Empordà fins a la Ribagorça, i el Camí de Sant Jaume a Catalunya.

Turisme de Catalunya t'ofereix suggeriments per a tots els gustos que contemplen elements de la història del país, del patrimoni cultural, de diferents modalitats artístiques, de les festes populars i de les festes tradicionals, entre d'altres. Amb les dades de les oficines d'informació turística.

I un suggeriment...
Les rutes del modernisme, un dels grans atractius del turisme cultural del país: pots triar itineraris a la ciutat de Barcelona o en altres localitats catalanes.

Casa Batlló

Casa Batlló

Informació relacionada

Un gran nombre de rutes t'ofereixen la possibilitat de gaudir de la gastronomia de les nostres comarques: l'oli, el vi, el cava, els embotits, la cuina tradicional i molts altres productes són els protagonistes d'itineraris molt atractius.

Celler modernista de Gandesa

Celler modernista de Gandesa

Parcs de Catalunya és un web on es descriuen els espais naturals protegits del nostre país, des de l'alta muntanya fins als espais marins. Hi trobaràs un conjunt de paratges que són un autèntic tresor que cal conservar. I, a més, hi ha informació d'equipaments, d'itineraris i de què s'hi pot fer.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Informació relacionada

Una joia de la xarxa: tot i més sobre el patrimoni de les nostres comarques. Amb galeries d’imatges, descobertes, notícies, jocs, l’escapada de la setmana, accés als directoris de museus i arxius de Catalunya i reportatges de gran interès.

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Informació relacionada

Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari català presenta el Mapa Literari Català 2.0. Hi trobaràs més de mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia. El Mapa també t’ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

Mapa Literari Català 2.0

Mapa Literari Català 2.0

Informació relacionada

Un espai del portal gencat que mostra la realitat i diversitat del país, amb informació de la seva història i geografia, les dades bàsiques, els espais naturals, el patrimoni cultural, la gastronomia, el temps, el trànsit, el transport públic... i molts enllaços a webs relacionats.

Canal Catalunya

Canal Catalunya

Informació relacionada

Data d'actualització:  13.09.2017

Per saber-ne més