• Imprimeix

Rutes i visites

Castell de Subirats

Subirats, capital de la vinya

Hem reunit per a vosaltres alguns dels recursos que el portal gencat i altres pàgines web ofereixen amb informació sobre rutes, visites i itineraris.

En primer lloc us presentem una proposta d'actualitat. Si voleu trobar-ne més podeu consultar l’Agenda Cultural, on es recullen activitats que es fan arreu de Catalunya.

La nostra proposta: visitem Subirats, la capital de la vinya

Subirats és un municipi de la comarca de l’Alt Penedès que aplega un bon nombre de petites entitats de població, com Sant Pau d’Ordal, Lavern, l’Ordal i Casablanca, per citar algunes de les que compten amb més habitants. És terra de vinyes, verdes i exuberants ara i, més endavant, farcides de raïms, un paisatge extraordinari que us agradarà contemplar, i com no, també hi ha caves i cellers. A més, trobareu restes dels temps medievals, quan els castells eren llocs estratègics per defensar el territori i lluitar contra els sarraïns.

Una bona elecció és anar al Castell de Subirats, un esplèndid mirador sobre el Penedès i les muntanyes de Montserrat, que enguany celebra 1.100 anys d’antiguitat (917-2017). Va ser construït quan Sunyer, comte de Barcelona, inicià la conquesta del Penedès als sarraïns, fins esdevenir un punt clau en la defensa de la frontera de la Marca del Penedès. Es creu que va perdurar fins a la Guerra dels Segadors, quan va ser enderrocat pel marquès de los Vélez. El castell, amb una espectacular torre de gran alçada, i l’església romànica de Sant Pere del Castell (avui Santuari de la Mare de Déu de la Font Santa) són silenciosos testimonis d’altres temps. Si voleu anar-hi heu de concertar dia i hora de visita a l’Oficina de Turisme de Subirats.

També podeu optar per la visita guiada “Torre-ramona, sorprenent i misteriosa”, que us mostrarà un petit nucli medieval envoltat de vinyes, on a l’estiu es celebra el Festival de Música a les Vinyes, un lloc on sentir bona música tot assaborint cava de la comarca i préssecs de l’Ordal.

Si voleu conèixer de prop els paisatges del municipi, podeu escollir entre propostes com les rutes vitivinícoles de Subirats, el camí del riu, les rutes circulars Penedès 360° (per a mountain bike, senderisme, slowbike), la ruta “Miravinya”, fer escalada (molt de compte!) o itineraris a cavall. Passejareu entre boscos, vinyes i presseguers, sovint veureu la majestuosa muntanya de Montserrat com a teló de fons del verd intens de les vinyes, i probablement caminareu sota un sol de justícia, haureu de dur gorra i aigua!

El web de Turisme de Subirats us explica detalladament totes les sortides que podeu fer. Destaquem en particular l’itinerari del Castell de Subirats, un dels més atractius d’entre les diferents rutes vitivinícoles. El recorregut s’inicia a l’Estació Vitivinícola de Lavern, el centre neuràlgic de les rutes que recorren el municipi. Aquesta estació està situada a l’estació de ferrocarril de Lavern-Subirats, i en ella trobareu tota la informació que vulgueu conèixer de Subirats: les seves rutes, les adreces de les caves i els cellers, així com els seus horaris de visita, els restaurants del municipi, etc. Durant el recorregut, que fa pujada, contemplareu boniques vistes i altres conreus de secà com oliveres o ametllers, acompanyats d'alguna frondosa figuera: un autèntic tast de paisatge mediterrani.

Les rutes vitivinícoles es poden fer a peu, en bicicleta, a cavall i en alguns casos en vehicle tot terreny. Submergiu-vos en els paisatges del Penedès, la seva vegetació i els seus cultius, en sortireu plens d’energia i salut renovada. I no us oblideu de menjar préssecs de l'Ordal

+ info: reserves per visitar el Castell de Subirats (tel. 93 899 34 99 i info@turismesubirats.cat); el Castell de Subirats a la Viquipèdia; l’Alt Penedès a la Viquipèdia; calendari d’actes al Castell de Subirats.

A l’Agenda Cultural trobareu activitats que es fan arreu de Catalunya. Podeu consultar-hi notícies sobre rutes, visites, jornades de portes obertes i també programacions que siguin del vostre interès a l'hora de preparar un recorregut pel país.

En el web del Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya, es poden veure des de rutes a peu en família i recorreguts fàcils en BTT fins a grans ascensions, itineraris per fer en cadira de rodes, visites al patrimoni cultural o al paisatgístic. Amb informació relativa a cadascuna de les comarques de Catalunya.

I en altres webs: la ruta del Pirineu comtal, que va des de l'Empordà fins a la Ribagorça, i el Camí de Sant Jaume a Catalunya.

Turisme de Catalunya t'ofereix suggeriments per a tots els gustos que contemplen elements de la història del país, del patrimoni cultural, de diferents modalitats artístiques, de les festes populars i de les festes tradicionals, entre d'altres. Amb les dades de les oficines d'informació turística.

I un suggeriment...
Les rutes del modernisme, un dels grans atractius del turisme cultural del país: pots triar itineraris a la ciutat de Barcelona o en altres localitats catalanes.

Casa Batlló

Casa Batlló

Informació relacionada

Un gran nombre de rutes t'ofereixen la possibilitat de gaudir de la gastronomia de les nostres comarques: l'oli, el vi, el cava, els embotits, la cuina tradicional i molts altres productes són els protagonistes d'itineraris molt atractius.

Celler modernista de Gandesa

Celler modernista de Gandesa

Parcs de Catalunya és un web on es descriuen els espais naturals protegits del nostre país, des de l'alta muntanya fins als espais marins. Hi trobaràs un conjunt de paratges que són un autèntic tresor que cal conservar. I, a més, hi ha informació d'equipaments, d'itineraris i de què s'hi pot fer.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

Informació relacionada

Una joia de la xarxa: tot i més sobre el patrimoni de les nostres comarques. Amb galeries d’imatges, descobertes, notícies, jocs, l’escapada de la setmana, accés als directoris de museus i arxius de Catalunya i reportatges de gran interès.

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Interior de la Torre Agbar. Foto: DGPC, Bob Masters

Informació relacionada

Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari català presenta el Mapa Literari Català 2.0. Hi trobaràs més de mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia. El Mapa també t’ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

Mapa Literari Català 2.0

Mapa Literari Català 2.0

Informació relacionada

Un espai del portal gencat que mostra la realitat i diversitat del país, amb informació de la seva història i geografia, les dades bàsiques, els espais naturals, el patrimoni cultural, la gastronomia, el temps, el trànsit, el transport públic... i molts enllaços a webs relacionats.

Canal Catalunya

Canal Catalunya

Informació relacionada

Data d'actualització:  19.05.2017

Per saber-ne més