• Imprimeix

Una mirada a la xarxa

Us convidem a visitar espais de la xarxa que ens han semblat interessants, actuals i ben organitzats.


Un racó dels nostres webs

A finals del mes de maig el Govern de la Generalitat ha presentat el Pla de Lectura 2020, que dona continuïtat i amplia les polítiques de promoció de la lectura i de suport al sector del llibre a casa nostra.

El Pla, que es desenvolupa en un monogràfic de dos volums editat pel Departament de Cultura, té com a objectiu incentivar els hàbits de lectura entre els catalans i les catalanes en un període de canvi caracteritzat per la crisi econòmica i l’impacte de les tecnologies en el món editorial. El primer volum desenvolupa la part més tècnica, recupera els antecedents, analitza els habits de lectura i desenvolupa el pla i el segon compil·la una sèrie de texts d'autors com Jordi Lovet, Carlos Zanón, Maria Bohigas, Eva Piquer o Llucia Ramis sobre la lectura.

Entre els objectius operatius del pla s’hi poden trobar els següents: fer visible la figura del lector, prestigiar la lectura com a via principal d’accés al coneixement, incrementar els índexs de lectura i la comprensió lectora en totes les franges d’edat, reconèixer els autors, la llengua i la literatura catalanes arreu del territori i valorar la propietat intel·lectual, enfortir i consolidar el sector del llibre millorant l’oferta editorial en llengua catalana i occitana, potenciar les llibreries i la xarxa de biblioteques de Catalunya, com a centres culturals i prescriptors del llibre i la lectura i augmentar la presència del llibre i la lectura als mitjans de comunicació, tant en espais informatius com en no informatius i de ficció.

Per tal de difondre el pla s’ha publicat un web i s’ha impulsat la campanya #Llibrèfils, on l’antropòleg Eudald Carbonell fa una aparició estel·lar en un divertit vídeo. També s’han editat diferents materials gràfics com cartells, gifs animats o punts de llibre.

A més, al nou web s’hi poden trobar els continguts editats als dos volumns del monogràfic: els antecedents del pla, un estudi sobre els hàbits de lectura dels catalans, el pla d’actuació detallat i un capítol amb texts de diferents escriptors amb el motiu “ Per què llegir”.

 

Web del Pla de Lectura 2020

Pla de Lectura 2020

El web català recomanat

Aquest mes de maig (del 18 al 27 de maig) se celebra la quinzena edició de Loop Festival, un dels més prestigiosos certàmens europeus sobre videoart i videocreació. La mostra, que ja arriba a més de 80 espais a Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat i programa també exposicions i un ampli ventall d’activitats,  organitza de forma paral·lela dues activitats més: la fira LOOP Fair (els dies 25 i 26 de maig), on es seleccionen 45 vídeos i films que proposen les línies principals de pensament crític i recerca en l’àmbit de la videocreació i el videoart, i LOOP Talks, una sèrie de converses temàtiques amb participants de primer nivell.

Un dels atractius que ofereix enguany el web del festival és la digitalització d’algunes de les peces més rellevants del videoart espanyol entre els anys 1974 i 2000. La transformació de les imatges originals al format digital s’inscriu en el procés de patrimonialització engegat pels organitzadors en aquest quinzè aniversari, i que posa la mirada sobre els pioners del videoart, una disciplina avui estesa però força minoritària als anys 70 i 80.

L’arxiu de vídeos no s’acaba aquí, ja que l’apartat “Video Channel” ofereix un ampli catàleg d’entrevistes, debats o col·loquis d’edicions anteriors o d’altres festivals i trobades.

 

Web de Loop Festival

Festival Loop-Barcelona

Una mirada fora

El web forà que us presentem avui porta més d’una dècada oferint als internautes continguts educatius i culturals gratuïts d’alta qualitat. Openculture és una iniciativa de l’actual director del programa de formació contínua de la prestigiosa universitat de Stanford, que ha tingut com a objectiu durant tota la seva carrera “fer arribar informació rellevant i capaç de canviar la manera de veure les coses al major nombre de gent possible”.

Openculture és un exemple més de que la xarxa no és només un espai ideal per a la proliferació d’iniciatives comercials. La seva pròpia estructura ha permès que s’estengui la cultura compartida, tan característica de l’era digital.

L’oferta de cursos gratuïts al web és molt àmplia i variada: s’hi poden trobar des de cursos sobre història de l’antiga Grècia o la revolució nord americanacursos d’arquitectura, economia o informàtica i desenes de temes més. El web també facilita l’accés a audiollibres, un catàleg de pel·lícules interminable  o eines lingüístiques d’una cinquantena d’idiomes.

Us convidem a capbussar-vos-hi. De ben segur que us hi acabareu passat moltes hores gaudint i descobrint un munt de coses.

 

Web d'Openculture

La Cova Chauvet-Pont d’Arc
Data d'actualització:  24.05.2017