• Imprimeix

Una mirada a la xarxa

Us convidem a visitar espais de la xarxa que ens han semblat interessants, actuals i ben organitzats.


Un racó dels nostres webs

El Departament de Cultura ha dissenyat un nou geoportal que, per primera vegada, permet accedir, de forma conjunta i en obert, a tota la informació geogràfica de l’immens patrimoni cultural català, dels monuments i jaciments arqueològics d’arreu del país. L’eina mostra més de 25.000 monuments, 12.000 jaciments arqueològics i prop de 400 jaciments paleontològics amb el dibuix del seu polígon, les dades bàsiques que l’identifiquen i el seu grau de protecció.

El Geoportal del Patrimoni Cultural neix amb la voluntat de tenir en un únic visor web tota la informació rellevant del patrimoni cultural i anar-hi afegint nous recursos i serveis. El seu propòsit és oferir un instrument bàsic amb informació fonamental per a la planificació i la gestió del patrimoni cultural, però també essencial per a altres sectors, com l’urbanisme i el turisme.

A través del visor, l’usuari pot navegar, analitzar i consultar la informació geogràfica de forma conjunta, mitjançant diferents eines i carregar serveis externs. Es recomana llegir l’ajuda, on es descriuen les principals funcionalitats d’aquesta aplicació, per tal d’obtenir el màxim partit del sistema.

La informació es presenta per capes sobreposades, que mostren la disposició real sobre el territori dels béns que componen el patrimoni cultural català, i permet que estudiants, professionals, empreses, administracions i públic en general puguin visualitzar, consultar i analitzar informació de forma intuïtiva i àgil.

 

Web del Geoportal del Patrimoni Cultural

Geoportal del Patrimoni Cultural

El web català recomanat

Fa uns mesos es va posar en funcionament el Portal Gaudí, un web impulsat pel Consell Gaudí que reuneix informació sobre el conjunt de l’obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya. El portal va néixer amb l’objectiu de fer conèixer als usuaris d’arreu del món –de moment està traduït al català, castellà, anglès i francès- la història i personalitat del genial arquitecte català com a figura universal i la seva variada obra a Catalunya.

El web, de disseny sobri i responsiu, s’estructura en sis apartats: “Els Edificis”, “Antoni Gaudí”, “Consell Gaudí”,” Activitats”, “Recerca i coneixement” i “Vull Visitar” i ofereix una cronologia detallada de la vida de Gaudí, informació molt completa sobre la seva obra i un apartat dedicat a tot el coneixement i la recerca relacionada amb el personatge. 

Al primer apartat del web, “Els Edificis”, es presenten els catorze béns monumentals de Gaudí a Catalunya, set dels quals són Patrimoni Mundial de la UNESCO. Sobre cadascun dels edificis s’ofereix informació relativa a la seva història i construcció, informació pràctica per a la visita, fotografies en alta resolució, ubicació en el mapa i enllaços als materials de recerca relacionats i les principals activitats programades en aquell edifici.

Els altres eixos destacats són l’apartat biogràfic d’Antoni Gaudí, un espai molt visual inspirat en la natura i en el trencadís (una de les seves aportacions més importants a l’art modern), l’agenda d’activitats i l’espai de recerca i coneixement. Aquest darrer permet, a través d’un cercador, consultar documentació relacionada amb els edificis, com són planimetries originals, expedients d’obra i declaracions de protecció.

El portal no vol ser només una eina de comunicació unidireccional i dona visibilitat a la participació dels usuaris mitjançant les etiquetes d’Instagram #PortalGaudi i #ConsellGaudi.

Web del Portal Gaudí

Portal Gaudí

Una mirada fora

El web forà que us presentem avui es el que el Ministeri de Cultura francès ha dedicat a la cova Chauvet-Pont d’Arc, una de les mostres de l’art rupestre més importants del món.

La cova Chauvet-Pont d’Arc, localitzada al departament francès d’Ardèche del Sud, i sobre la que el prestigiós realitzador de documentals alemany, Werner Herzog, va filmar una pel·lícula l’any 2010, podria contenir, si es confirmen les hipòtesis sobre la seva datació, les mostres més antigues d’art sobre el planeta.

El web, només un petit apartat del gran web dedicat a l’arqueologia del Ministeri de Cultura de França, està disponible en tres idiomes (francès, anglès i espanyol) i permet conèixer amb detall la cova original i la història dels períodes en que va estar habitada, visitar-la virtualment, consultar una àmplia gama de recursos (mediateca, bibliografia, glossari) o veure la mirada d’artistes moderns al voltant de les pintures.

També hi podreu trobar informació sobre la rèplica que es va construir al 2007 i que permet fer arribar al gran públic un jaciment arqueològic tan important per la humanitat.

 

Web de la Cova Chauvet-Pont d’Arc

La Cova Chauvet-Pont d’Arc
Data d'actualització:  06.03.2017