• Imprimeix

Una mirada a la xarxa

Us convidem a visitar espais de la xarxa que ens han semblat interessants, actuals i ben organitzats.


Un racó dels nostres webs

Les llengües minoritàries tenen en l’àmbit digital una oportunitat per continuar arrelant-se i no perdre força. En aquesta línia, la Direcció General de Política Lingüística va crear, el passat mes de febrer, Cercaapps, el cercador d'aplicacions per a dispositius mòbils en català, que ja inclou 230 referències.

Cercaapps s’ha nodrit de les apps que ha difós setmanalment des de 2013 en el marc de l’acció de sensibilització “L’App de la setmana”, una acció que promou el consum d’apps amb versió en català als dispositius mòbils. L’eina creix setmanalment amb les apps que fan arribar les empreses i els ciutadans mitjançant un formulari.

Podeu suggerir apps en català en aquest enllaç.

Web de Cercaapps

Cercaapps

El web català recomanat

En l’actual món globalitzat, on les (grans) ciutats han esdevingut els centres d’atenció de l’economia, la política i la cultura, els petits municipis són una realitat sovint oblidada.

Microcatalunya és un projecte impulsat pel periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer que els ha portat a visitar més d’un centenar de petits pobles catalans de menys de 500 habitants i que ha contribuït a posar-los al mapa (literalment) i a donar a conèixer la seva història.

En Marc i l’Edu van viatjar durant set mesos per tot el país per documentar-se i construir el web que us presentem com a pas previ a l’edició d’un monogràfic sobre els 332 micropobles que hi ha a casa nostra, amb un recorregut de més de 14.000 km. Així, han reunit incomptables històries meravelloses i fotografies d’una gran bellesa.

Al portal i al llibre podreu conèixer les vides d’un mossèn, d’un llenyataire, d’una família de forners, d’una àvia que no ha fet mai vacances, d’un pagès fascinat per la poesia o d’una parella de princeses i recordar o descobrir com és la vida (la tradicional o l’actual) en un petit poble.

 


Web de Microcatalunya

Microcatalunya

Una mirada fora

Allmusic és una base de dades musical de dimensions enciclopèdiques i un gran aliat pels discòfils. El projecte, fundat pel músic, astròleg i emprenedor cultural estatunidenc Michael Erlewine, va ser creat abans de l’expansió d’Internet, el 1991, com a All Music Guide, i es distribuïa en format paper acompanyat d’un CD-ROM.

El 1996 l’empresa va ser adquirida per una gran corporació que va decidir donar el salt a la nova xarxa de xarxes i ampliar la proposta incloent crítiques de discs i biografies dels autors. En 3 anys es van catalogar 350.000 àlbums -120.000 dels quals incloïen una crítica- i es van publicar biografies de 30.000 artistes. Entre els redactors que han passat per la web hi ha autors de referència en el món musical i s’hi poden trobar historiadors, crítics professionals i col·leccionistes.

A dia d’avui Allmusic compta amb més de 3 milions de discos catalogats i una quantitat ingent d’informació de qualitat, que de ben segur pot fer les delícies dels aficionats a la música. Molt abans de què s’estenguessin els portals de reproducció musical online i els algoritmes que proposen continguts culturals personalitzats, buscar informació sobre els teus grups o artistes preferits a Allmusic t’obria les portes a mil i una noves referències, era el Shangri-la dels amants de la música.

 

Web d’Allmusic

Allmusic
Data d'actualització:  21.09.2017