• Imprimeix

Una mirada a la xarxa

Us convidem a visitar espais de la xarxa que ens han semblat interessants, actuals i ben organitzats.


Un racó dels nostres webs

La gran implantació de les TIC a les nostres societats han modificat no només el comportament dels individus, sinó també el de les nostres institucions. Els museus no són aliens a les potencialitats que ofereixen les noves eines tecnològiques i al llarg de l’última dècada les han anat incorporant tant internament com externa.

La participació dels visitants en les activitats dels museus ha estat tradicionalment passiva i en aquest sentit les tecnologies mòbils ofereixen un gran ventall de noves possibilitats. Un molt bon exemple d’aquesta nova relació entre la institució i els usuaris és “Museu al carrer” la iniciativa presentada recentment pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

L’objectiu d’aquest projecte és inventariar, georeferenciar, documentar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als carrers i els paisatges de Catalunya amb la col·laboració dels ciutadans. El projecte es materialitza en el web, en què es recolliran i es podran visualitzar les aportacions de la ciutadania.

Aquest tipus d’iniciatives existeixen ja en el pla amateur a la web des de fa anys. Desenes de blogs i pàgines de Facebook recuperen des de fa uns anys de forma amateur fotografies o dibuixos d’edificis, carrers o paisatges, del nostre passat.

La iniciativa del mNACTEC (que se centra en quatre àmbits: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç, i el lleure) vol aplegar fotografies i informació dels elements identificatius, visuals i corporatius de la societat industrial que es troben als carrers i els paisatges del nostre país. Encara que conserven un important valor testimonial d’una època, molts d’aquests elements no estan documentats, valorats ni protegits, i alguns corren risc de desaparèixer.

Els ciutadans i les institucions que vulguin contribuir al projecte Museu al carrer han de fer arribar les fotografies dels elements i la documentació mínima necessària (nom i descripció de l’element i la població en què es troba) a través del formulari del web o de les xarxes socials Twitter i Instagram amb l’etiqueta #museualcarrer.

 

Web de Museu al Carrer

Museu al Carrer

El web català recomanat

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) és una de les institucions de difusió del patrimoni paleontològic més important de l’Estat. Al 2006 la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona van assumir la gestió de l’entitat que és hereva de l’ICP original, fundat el 1969.

L’Institut combina l’activitat acadèmica, en la que és un centre de referència en recerca, conservació i difusió de la paleontologia, amb una forta voluntat d'impulsar i de promoure la transmissió de coneixement a la societat difonent la paleontologia del nostre entorn des del Museu Miquel Crusafont de Sabadell o col·laborant en la gestió d’altres equipaments com la Dinosfera de Coll de Nargó.

Al web que us presentem avui es poden conèixer els diferents grups de recerca en els que participa l’Institut, consultar la informació sobre les exposicions (ara s’hi pot visitar la mostra sobre una de les peces més emblemàtiques del centre, el Triceratops adquirit als anys 80 a l’American Museum of Natural History) i les activitats que programa el Museu que l’Institut té a Sabadell o llegir algunes de les moltes publicacions científiques que els investigadors vinculats al centre han publicat.


Web de l’ICP

ICP

Una mirada fora

El web estranger que us presenten aquest mes és un projecte molt interessant premiat doblement (tant pel jurat com pel vot popular) en la categoria educativa pels Webby Awards de 2017, atorgats per l’Acadèmia Internacional d’Arts i Ciències Digitals.

The Hidden Worlds of the National Parks és un projecte de Google Arts & Culture i ha estat dissenyat per Stink Studios en el marc de la celebració del centenari del Servei Nord-americà de Parcs Nacionals que permet a l’usuari, a través d’imatges, àudios, vídeos i tecnologia de mapes, capbussar-se totalment en el fascinant món dels parcs naturals dels Estats Units.

El web ofereix una experiència educativa apassionant, que inclou la veu en off de diversos guies experts, sons característics dels animals i la natura a cadascun dels parcs, i permet fer ràpel a una esquerda al gel, volar amb milers de ratpenats, sobrevolar un volcà en actiu o experimentar la Via Làctia amb un vídeo amb so ambisònic

 

Web the The Hidden Worlds of the National Parks

HiddenWorlds
Data d'actualització:  21.09.2017