El Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC) és el conjunt d’òrgans de l’Administració i d’arxius que, amb normes i procediments garanteixen, d’acord amb els seus valors, la gestió, la conservació, la protecció, la difusió correctes de la documentació de Catalunya, i l’accés a aquesta documentació.
El seu objectiu és que els arxius que constitueixen el Sistema d’Arxius de Catalunya compleixin amb uns requisits mínims que assegurin un servei de qualitat a la ciutadania i a les Administracions, així com ser el màxim transparents en els serveis que ofereixen els mateixos arxius catalans. La inscripció es regula mitjançant el Decret 190/2009, de 9 de desembre, dels requisits dels arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya, del procediment d'integració i del Registre d'Arxius de Catalunya.
En aquest sentit, el SAC aplega amb criteris de qualitat els arxius que operen en territori català, enuncia els òrgans de l'administració responsables de dur a terme la política arxivística i els instruments del Sistema i impulsa la formulació d’un marc legal i normatiu adient.
L'article 20.1 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i gestió de documents indica que el Sistema d’Arxius de Catalunya és integrat pels arxius següents:
- L’Arxiu de la Corona d’Aragó.
- Els arxius de la Generalitat de Catalunya.
- Els arxius de les diputacions provincials i els dels municipis de més de deu mil habitants.
- Els arxius de les universitats.
- L’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona.
- Els arxius històrics provincials.
- Els arxius diocesans i capitulars de l’Església catòlica.
- Els que hi siguin integrats d’acord amb el que estableix l’apartat 2.
L'article 20.2 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i gestió de documents indica que per resolució del conseller o consellera de Cultura, un cop comprovat que compleixen els requisits establerts per l’article 21.1 i amb l’informe previ del Consell Nacional d’Arxius, es poden integrar al Sistema d’Arxius de Catalunya:
- Els arxius de municipis de menys de deu mil habitants i els d’altres entitats públiques o d’entitats dependents de les administracions públiques no establerts per l’apartat 1.
- Els arxius d’entitats o persones privades altres que els establerts per l’apartat 1.
- Qualsevol altre arxiu amb responsabilitat sobre els documents a què fa referència l’article 6.1.
L'article 26 de la e la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i gestió de documents indica que constitueixen els arxius de la Generalitat:
- L’Arxiu Nacional de Catalunya.
- L’Arxiu del Parlament de Catalunya, l’Arxiu del Síndic de Greuges, l’Arxiu de la Sindicatura de Comptes, l’Arxiu del Consell Consultiu i els arxius de les altres institucions de la Generalitat no dependents de la seva Administració.
- Els arxius centrals administratius dels departaments de la Generalitat, de les delegacions territorials del Govern, de les empreses, entitats i ens dependents de la Generalitat i de les entitats de dret públic vinculades a la Generalitat.
- La Xarxa d’Arxius Comarcals.
Els arxius que formen part del Sistema d’Arxius de Catalunya poden, segons els articles 17 i 21 de la llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i gestió de documents, han de poder accedir a:
- La formació especifica en matèria d’arxius i gestió documental impulsada pel Departament de Cultura i la informació i la documentació especialitzades sobre el sector.
- Als programes anuals o plurianuals de suport tècnic i econòmic i a les mesures de foment que estableixi l’Administració de la Generalitat.
- A rebre en dipòsit documents d’administracions o entitats públiques altres que la titular de l’arxiu.
Obligacions establertes en la Llei 10/2001
Els centres que integren el Sistema d’Arxius de Catalunya han de complir unes condicions bàsiques recollides a la mateixa Llei. Han d’aplicar un sistema de gestió documental, han de disposar de personal suficient, d’unes instal·lacions adequades per a garantir la preservació dels fons i l’accés a la documentació custodiada i disposar d’un horari d’obertura al públic amb un mínim de 10 hores setmanals. Per últim, complir amb les obligacions de transparència:
- Publicar els instruments de descripció
- Publicar el registre d'eliminació de documents
- Publicar les restriccions d'accés aplicades als fons, així com el termini de finalització d'aquestes.
- Informar sobre el dret de reclamació en matèria d'accés a la informació pública.
Obligacions establertes en el Decret 190/2009
La Llei 10/2001 va ser desenvolupada per Decret 190/2009 dels requisits dels arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya, del procediment d'integració i del Registre d'Arxius de Catalunya. Aquest Decret regula els requisits i les condicions que han de reunir els arxius pertanyents al SAC, així com el tràmit administratiu vinculat a la inscripció i exclusió del Registre d'Arxius de Catalunya.